Почетна > Свет
Свет

Амбасада Русије се огласила поводом 9.. новембра

Један од најважнијих задатака човечанства је очување историјског памћења и спречавање ревитализације нацизма, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ поводом 9. новембра – Међународног дана борбе против фашизма, расизма и антисемитизма.
Фото: Танјуг/AP/Efrem Lukatsky

„С тим у вези, потврђујемо нашу отвореност за сарадњу са антифашистичким удружењима у БиХ на свим нивоима, као и са свима који су искрено заинтересовани за борбу против свих врста фашизма, расизма и антисемитизма“, наводи се.

Истичу да сећање на жртве фашистичког терора засењено општим трендовима у евроатлантском региону израженим, између осталог, у подршци појединих западних земаља неофашистичком покрету у Украјини, о чему сведоче и резултати недавног гласања у Генералној скупштини УН у вези са руским нацртом резолуције о борби против глорификације нацизма.

„Упркос чињеници да је БиХ субјективном одлуком свог представника била међу противницима документа, уверени смо да је овај корак последица уско опортунистичке политике појединих снага у земљи и да не одражава прави дух антифашизма, традиционалног за БиХ“.

На данашњи дан 1938. године у Немачкој су почели велики антијеврејски погроми који су касније постали познати као „Кристална ноћ“.

Овај догађај је био први масовни чин физичког насиља Трећег рајха над ?еврејима и фактички је послужио као пролог најгорем злочину нацистичког режима – Холокаусту, пренела је РТРС.

EK: Paket od 18 miljardi evra za podršku Ukrajini za 2023.

Преузмите андроид апликацију.