Почетна > Бизнис
Бизнис

Амазон и Алфабет под истрагом у Великој Британији због лажних рецензија

Британски регулатор за заштиту тржишне конкуренције отворио је данас формалну истрагу против Амазона и Гуглове матичне компаније Алфабет због забринутости да технолошки гиганти нису учинили довољно у борби против лажних рецензија на њиховим веб сајтовима.
Фото: Pexels/Tranmautritam

Управа за конкуренцију и тржиште (ЦМА) саопштила је да ће сада прикупити додатне информације како би утврдила да ли су ове компаније прекршиле закон о заштити потрошача тиме што нису предузеле довољне мере да заштите купце од лажних рецензија, преноси Ројтерс.

Овај потез долази након прелиминарне истраге ЦМА, отворене у мају 2020. године, током које је „под лупом“ било неколико платформских унутрашњих система и процеса везаних за идентификовање и поступање с лажним прегледима.

Британски регулатор забринут

Британски регулатор је навео да је забринут и због тога што Амазонови системи нису на одговарајући начин успели да спрече и одврате неке продавце од манипулисања с оцењивањем понуђених производа, при чему су, на пример, копирали позитивне критике о другим производима и приписивали их својим артиклима.

Фото: Pixabay/Tumisu

Брине нас то што милиони онлајн купаца могу да буду заведени читајући лажне критике и да на основу тих препорука троше свој новац“, рекао је извршни директор ЦМА Андреа Кошћели.

Додао је да, такође, „једноставно није поштено да нека предузећа лажирају препоруке са пет звездица како би својим производима или услугама дали престиж над производима оних предузећа која поштују закон“.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.