Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Алергија на амброзију: Једна намирница спречава свраб, кијање, гушење

Свака пета особа на свету је алергична на полен, а од 24 биљне врсте које се на нашем подручју мере као алергени, амброзија изазива најбурније алергијске реакције. Како препознати симптоме и како их ублажити сазнајте у наставку.
Фото: Pexels/Cottonbro

Полен амброзије изгледа као кугла са шиљцима, односно има кукице којима се закачи за слузокожу горњих дисајних органа и тако ствара велике алергијске проблеме: кијање (и више од десет пута узастопно), свраб у носу, цурење из носа, сузне и црвене очи, кашаљ, отежано дисање са осећањем недостатка ваздуха.

Осим респираторних тегоба, дешавају се и промене на кожи у виду црвених печата и свраба, а могу да настану и компликације на органима за варење, праћене повраћањем, грчевима и дијарејом, нарочито ако постоје унакрсне реакције са храном која потенцира њихову алергогеност и доводи до погоршања акутног стања.

У храну која може да изазове реакције спадају лубенице, диње, тиквице, краставци, банане, кестен, парадајз, зелена салата, а ређе пиринач и кукуруз.

Као чест проблем уз алергијску кијавицу јавља се и астма.

Како ублажити симптоме?

У олакшавању симптома и спречавању тежих манифестација најбоља је комбинација превентивних мера и лекова (антихистаминика).

При алергијској астми потребно је лечење хормонима, кортикостероидима, који се дају у облику таблета или инхалационих пумпи, што је сигурно квалитетнија терапија, пошто се користе мале концентрације хормона које делују локално, циљно (на нивоу бронхија).

У терапијске сврхе могу се користити разни препарати добијени на бази полена. Наиме, полен као фармацеутска сировина користи се за производњу алергенских раствора за лечење поленске кијавице. Поленски екстракти садрже фракције поленских, у води растворљивих, протеина, који делују као алергијски десензибилитатори.

Фото: Pexels/Magda Ehlers
Храном против алергена

Захваљујући антиоксидансу кверцетину који блокира деловање хистамина и штити плућа од алергена, одличан лек је неољуштена јабука а слично деловање има и бромелин у ананасу.

Због магнезијума у себи зелено лиснато поврће зауставља кијање, штити плућа и прочишћава дисајне путеве. Лишће коприве додајте у супу, питу или је зачините лимуновим соком, па је послужите као салату. Као додатак месу и посластицама користите нану, која ублажава симптоме алергије.

Апитерапија

Пчелињи производи могу да помогну да се алергијске реакције ублаже до 75 одсто – довољно је узимати две кашике меда дневно.

Мед је ефикасан и у комбинацији са копривом: пола килограма свеже убране биљке, самлевене у машини за млевење меса, помешајте са двеста грама меда.

Смесу ставите у теглу и држите у фрижидеру десет дана, уз повремено мешање. Свако јутро узимајте по кашичицу мешавине на празан стомак.

Целер у комбинацији са медом: Исцедите сок из свежег лишћа и корена биљке и ставите га у теглу, а затим додајте онолико меда колико је сока у посуди. Све промешајте (дрвеном кашиком) и држите у фрижидеру седам дана.

Доза: Три пута дневно по кашичица, пола сата пре оброка, од краја лета до почетка јесени.

Проблеме с дисајним путевима можете решити ако кашичицу уситњеног црног кима помешате са две кашике меда и два здробљена чена белог лука.

Доза: По кашичица мешавине ујутру на празан желудац током три недеље.

Tri zdrave navike koje mogu da poremete probavu

Преузмите андроид апликацију.