Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Актуелне мере у купињацима

На подручју деловања РЦ Неготин, на локалитету Самариновац, засади купине се налазе у фази главни пупољак почиње да расте (BBCH 03).
Фото: Unsplash/Nanxi wei

Топло време у предходном периоду, као и најављене високе дневне температуре утичу на брже кретање вегетације и развој биљака. У току је орезивање и везивање изданака.

Визуелним прегледом засада, на поменутом локалитету, регистровани су изданци са симптомима љубичасте пегавости изданака купине (Didymella applanata) на до 3% биљака.

Симптоми овог патогена се могу уочити на лишћу једногодишњих изданака и изданцима. На лишћу се јављају некротичне пеге у облику латиничног слова В, које се са ивице листа шире уз лисни нерв, а око пеге се формира хлоротични ореол.

Инфекција се са листа шири на лисну дршку, а потом и на изданак на коме се јављају кестењасте пеге које се спајају те може бити захваћен већи део изданка.

Током зиме пеге добијају сивкасту до љубичасту боју. Заражени изданци лако измрзавају, и уколико се у пролеће из заражених пупољака формирају родне гранчице, оне ће дати ситне плодове.

На појединим изданцима регистрована су карактеристична задебљања, квржице, гуке и гале различитог облика и величине, настале штетним дејством излучевина малинине муве галице (Lasioptera rubi).

Малинина мува галица има једну генерацију годишње. Презимљава у стадијуму ларве у галама или гукама на изданцима купине, који су у облику задебљања. Женка полаже јаја на избојцима који су се развили исте године у близини пупољака. Након пиљења, ларве се убушују у изданак биљке домаћина, где се након 10 до 20 дана образују гале или гуке. На нападнутим изданцима долази до прекида спроводних судова, због чега се изданци слабије развијају и лако се ломе.

С обзиром да се масовна појава одраслих јединки малинине муве галице појављује у току цветања хемијске мере заштите су отежане.

Хемијски третмани се могу спроводити неким од регистрованих инсектицида до почетка цветања.

Сада је препорука да се изданци са регистрованим оштећењима и са симптомом наведене болести орежу до основе, изнесу из засада и спале.

Након везивања изданака купине произвођачима се препоручује превентивни третман препаратом на бази бакра, у циљу заштите од проузроковача болести купине, по мирном и сувом времену, при температури ваздуха изнад 5°Ц.

Počela isplata subvencija 8.000 dinara po hektaru

 

Преузмите андроид апликацију.