Почетна > Uncategorized
Uncategorized Живот и стил

Активности у којима можете уживати са децом током целе јесени!

Ако вам је већ понестало идеја како да испуните време са децом током јесењих дана и вечери, а желите да их склоните са екрана, ево неколико идеја.
Фото: Pixabay/ towillett

Свака од наведених активности првенствено развија креативност и машту, а истовремено зближава децу и родитеље.

Уметност од лишћа

У шетњи дете сигурно посеже за јесењим лишћем и скупља га. Понесите бар део кући са собом и уз помоћ обичног лепка почните да правите права мала ремек-дела. Само је небо граница. Ако вас занима само активност за то једно вече, можете користити свеже листове, али ако желите нешто да прикажете или чак урамите, прво морате притиснути листове. Тако ће из њега нестати сва влага, а обављени радови ће трајати дуго. Листове је довољно ставити у марамицу 3-4 дана, па између дебелих књига да буду спремни за ову активност.

Прављење животиња од јесењих плодова

Кестени, чачкалице, жир, шишарке и мало лепка, то је све што вам треба за вече испуњено прављењем животиња од јесењих плодова. Можда се и сами сећате ове активности из школских дана. Једноставно пустите машти на вољу, а док је правите, можете разговарати са дететом о томе како му је било у вртићу или школи, шта би волело да ради викендом и слично. Ако је у питању дете предшколског узраста, обавезно обратите пажњу на то да не остане само у просторији са лепком.

Печење колача са мотивима јесени

Деца од малих ногу воле да помажу у кухињи. Током ове активности развијају осећај корисности, развијају се њихова креативност и машта, уче о храни и њеној преради, као и бризи о себи и свом телу. При томе треба имати на уму њихове године, па их не остављајте у кухињи без надзора. Оно што предлажемо за јесење вечери је да заједно са дететом правите колаче у облику јесењих мотива. За подлогу је довољна врло једноставна мешавина путера, какаоа, шећера и брашна. У продавницама можете пронаћи калупе у облику листова, печурака и других јесењих мотива, а то може увелико олакшати цео процес и смањити неред у кухињи.

Дизајнирање друштвене игре

Да ли се сећате игре Мемори у којој сте морали да пронађете две идентичне слике, а победник би био онај ко први сакупи више парова? Такву игру можете направити сами, у јесењој верзији. Све што вам треба је мало јачи папир или картон и бојице или фломастери којима на једној страни можете да нацртате јесење мотиве: печурке, јежеве, лишће, веверице… Шта год вам падне на памет. Нека дете одабере неке од мотива које жели да нацрта, а ви нацртајте остале. Док цртате, постављајте му питања шта ради и како то ради. Тако ће видети да вам је стало до њега и његовог мишљења.

Постављање шатора усред дома

Активност која је деци најзабавнија у сваком годишњем добу свакако је постављање шатора усред стана или куће, па чак и спавање у њему. Али пријатне јесење вечери ипак дају посебну драж. Наравно, то не мора бити прави шатор за куповину. Штавише, детету ће бити забавније ако је у питању импровизовани шатор од чаршава, а истовремено ће подстаћи развој његове креативности. Искористите старе чаршаве и ћебад, додајте јастуке и божићне лампице и уживање може да почне.

Aktivnosti kojima možete sagoreti kalorije cele jeseni!

Преузмите андроид апликацију.