Почетна > Свет
Свет

Активисти Гринписа протест поводом 1000 дана од потунућа платформе Ивана Д

Активисти Гринписа  још једним протестом испред седишта ИНЕ у Загребу, указали су данас на, како истичу, срамотну чињеницу да је у након 1000 дана и 1001 ноћи од потонућа гасна платформа „Ивана Д“ и даље на дну Јадранског мора.
Фото: Танјуг/ HINA/ GREENPEACE/ MAJA BOTA

„По свему судећи, у случају потонуле гасне платформе Ивана Д чини се да ИНА игра на карту проласка времена и заборава. ИНА је у јуну ове године објавила да је бушотина трајно санирана, без коментара о судбини стотина тона старог железа које већ готово три године скупља рђу на дну Јадранског мора“.

Истовремено ИНА се хвали финансијским успесима те најављује планове за нова бушења и улагања у фосилну инфраструктуру, како на мору тако и на копну“, изјавила је Петра Андрић, програмска шефице Гринписа у Хрватској.

Недавни Гринписов извештај под насловом „Тхе Диртy Дозен: Тхе Цлимате Греенwасхинг оф 12 Еуропеан Оил Цомпаниес (Прљава дванаесторица: климатске флоскуле 12 европских нафтних компанија) констатује да је ИНА у 2022. години повећала нето добит чак за 95 одсто у односу на претходну годину.

Гринпис наводи да, упркос заради коју гомила профитирајући на фосилним горивима у време галопирајуће енергетске и климатске кризе, ИНА избегава уклонити стотине тона властитог отпада с дна Јадрана.

Истраживање јавног мњења, које је за Гринпис провела агенција Промоција плус, показује да чак 74 одсто хрватских грађана сматра да „Ивану Д“ треба уклонити с дна Јадранског мора.

„У целој ситуацији ресорно министарство задужено за заштиту околине углавном ћути, понашају се као да је реч о некој мањој грешци која ће се бирократски решити, а не првокласном скандалу. Поверенство за истрагу велике несреће не комуницира отворено и транспарентно с јавношћу, информације долазе преко медија на кашичицу.

На тај начин, уместо да брину о очувању околине и јавном интересу, надлежно министарство и његова тела иду низ длаку загађивачу Јадрана који не жели да уклони свој отпад“, закључила је Андрић, пренела је Хина.

SAD: Učesnici festivala Burning Man počeli da napuštaju pustinju Blek Rok

Преузмите андроид апликацију.