Лето је већ почело, а са њим и дружења на отвореном, роштиљање и пикници. Иако су различити прилози и сосеви, попут кечапа, главна храна на оваквим догађајима, они често садрже скривене шећере који могу да успоре губитак тежине и негативно утичу на опште здравље.
Такође, могу да садрже изненађујућу количину додатих шећера.
Упозоравамо вас на два таква популарна соса.
Роштиљ сос
Роштиљ сос је многима омиљен због свог богатог укуса, али може да садржи велику количину шећера. др. Геига објашњава да велики део тог шећера долази из кукурузног сирупа са високим садржајем фруктозе. Прекомерна конзумација повезана је са дебљањем и повећаним ризиком од развоја хроничних стања попут дијабетеса и срчаних обољења, па је умереност кључна. Потражите сосове за роштиљ са ознаком „мало шећера“, „без шећера“ или да направите сами.
Кечап
Кечап може да садржи чак и кашичицу шећера у само 15 милилитара. Велики део тог шећера потиче од високофруктозног кукурузног сирупа и других заслађивача, што доприноси уносу непотребних калорија и шећера у наше оброке. Ови додани шећери не утичу само на наш струк, већ представљају ризик за здравље зуба и могу повећати ниво шећера у крви. Нутриционисти препоручују опције са мало додатог шећера или без шећера које садрже природне заслађиваче као што су стевија или еритритол. Друга могућност је да сами направимо кечап од свежег парадајза, сирћета и зачина.
Преузмите андроид апликацију.