Prema podacima koje je prikupila agencija, samo oko polovine ljudi koji kuvaju kod kuće proverava hranu pre nego što je servira.
Povratak leta znači i povratak žurki na bazenu, roštilja, druženja i ručkova na otvorenom i druženja u dvorištu sa prijateljima i porodicom.
Bilo da ste početnik, kuvar amater ili neko ko sebe smatra prilično veštim u kuhinji, svi znaju da je ključno oprati većinu sirovih sastojaka poput voća i povrća pre kuvanja ili konzumiranja. Ali iako bi pranje proizvoda moglo biti dobra ideja, ta pravila ne važe za meso ili živinu.
Izbegavajte pranje sirovog mesa i živine jer se potencijalno štetne bakterije na površini sirovog proizvoda mogu akumulirati u visokim koncentracijama unutar sudopera i kontaminirati hranu spremnu za jelo.
Pored toga, agencija upozorava da ispiranje proizvoda može znatno olakšati bakterijama vezanim za meso da otpadnu i padnu na druge površine kao što su lavaboi ili obližnje daske za sečenje.
Naše istraživanje pokazuje da učesnici nisu adekvatno prali svoje ruke niti koristili termometar za hranu.
Leto je vreme za opuštanje i uživanje u ukusnim obrocima sa prijateljima i porodicom, ali patogeni koji se prenose hranom nikada ne miruju.
Praćenje prakse bezbednog rukovanja hranom tokom ovog i svih drugih godišnjih doba može smanjiti rizik da se vi i vaši najmiliji razbolite.
Kada bacite sočan odrezak ili sveže marinirana pileća prsa na roštilj, može biti teško odoljeti iskušenju da zaronite pravo u svoj obrok kada vam se čini da je spreman. Upotreba termometra za hranu jedini način da se uveri da je vrsta mesa koju kuvate dostigla unutrašnju temperaturu potrebnu za bezbednu potrošnju.
Nažalost, prema podacima samo oko polovine ljudi koji kuvaju kod kuće proverava hranu pre nego što je servira. Preporučuje se da termometar uvek zabodete u najdeblji deo mesa sa strane kako biste obezbedili tačno očitavanje.
Svi juneći, jagnjeći i teleći odresci treba da dostignu minimalnu temperaturu od 60 stepeni Celzijusa uz odmor od tri minuta pre nego što budu bezbedni za jelo, dok mleveno meso treba da dostigne 70 stepeni, riba na 60 stepeni, svi proizvodi od živine – mleveni ili celi – treba da dođu do 70-75 stepeni pre nego što dođu na vaše tanjire.
Oslobodite se neprijantih mirisa iz sudopera sa ovim genijalnim trikovima
Preuzmite android aplikaciju.