Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако желите дa вам мозак боље ради онда обавезно једите ово воће и поврће

Већина људи зна коју храну треба избегавати за здравије срце, али важно је обратити пажњу на храну која негативно утиче на мозак.
Фото: Pixabay/Alexandra_Koch

Научно је доказано да исхрана може утицати на здравље мозга. 

Мозак чини око 2 процента наше телесне тежине, али користи око 20 процената свих наших калорија. Мозак користи више калорија него било који други орган у нашем телу. Tако да оно што једемо може имати велики утицај на наш мозак.

Иако научници још увек не знају шта узрокује Алцхајмерову болест, врсту деменције, многи мисле да дијета може играти улогу.

Редовна конзумација хране која није добра за здравље мозга може имати негативне последице на тело и мозак.

Нездрава исхрана може негативно утицати на микробиоту црева, довести до упале и потенцијално утицати на мозак.

Гојазни људи – од којих већина има нездрав микробиом црева – су у значајном ризику од развоја Алцхајмерове болести.

Дакле, која храна је најкориснија за здравље мозга? Стручњаци су открили неколико одличних опција за које тврде да могу спречити развој деменције.
Авокадо

Авокадо садржи здраве мононезасићене масти. Ове масти помажу у смањењу васкуларних болести и обезбеђују одличну енергију за мозак без проблема повезаних са једноставним угљеним хидратима или засићеним мастима.

Броколи

Било да волимо броколи куван на пари, куван у воку или као поврће које можемо да додамо нашим смутијима, можда бисмо желели да пронађемо више начина да уживамо у овом поврћу. Броколи садржи једињења попут сулфорафана, која су повезана са смањењем упале и побољшањем здравља мозга.

Боровнице

Ако волимо да додамо боровнице у наша јела, наш мозак ће нам бити захвалан. „Боровнице садрже флавоноиде који делују неуропротективно и показали су се корисним у повећању неуропластичности и церебралног крвотока.

Зелено лиснато поврће

Познато је да је зелено лиснато поврће одлично за здравље црева, што га чини одличним и за здравље мозга. Због тога лекари и нутриционисти подстичу пацијенте да једу више зеленог лиснатог поврћа јер је богато хранљивим материјама. Зелено лиснато поврће попут спанаћа и кеља богато је витаминима, минералима и антиоксидансима који су добри за мозак.

Ђумбир

Још једна биљка која се користи за здравље мозга, свежа и у праху, је ђумбир. Доказано је да ђумбир побољшава когнитивне функције.

Zašto su urme toliko zdrave? Deo su ishrane hiljadama godina

Преузмите андроид апликацију.