Ако волите танке и мекане палачинке, постоји један важан корак који морате предузети пре него што их ставите у тигањ.

Када оставите тесто за палачинке да одстоји у фрижидеру најмање пола сата, у суштини дајете састојцима времена да се сједине. Брашно упија течност, глутен се опушта, а мехурићи ваздуха се равномерно распоређују.
Ово ће резултирати мекшим палачинкама које се неће цепати или лепити за тигањ.
Хлађење теста такође успорава прекомерни развој глутена, што спречава гумасту текстуру и чини палачинке нежнијим и укуснијим.
Када почнете да печете, тесто може бити превише течно, неравномерно густо и пуно „ваздушних џепова“. Након 30 минута до два сата у фрижидеру, тесто се стабилизује, равномерно шири и равномерно пече.
Остављање теста да одстоји продубљује укусе. Јаја, млеко и брашно се боље комбинују, а ако додате ванилу, корицу лимуна или цимет, ароме постају израженије и природније.
Препоручује се да смесу држите у фрижидеру најмање 30 минута, а идеално сат до два.
Ако смесу остављате преко ноћи, извадите је из фрижидера најмање 10 минута пре печења да се загреје и развије.
Ако вам смеса постане превише густа, додајте кашику или две млека. Припремите смесу увече и оставите је у фрижидеру преко ноћи. Ујутру ћете имати спремну подлогу за палачинке.
Преузмите андроид апликацију.