Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако сте трудни избегавајте ове зачине

Зачинско биље се свакодневно користи у припреми оброка, али уколико сте трудни опрез са некима од њих!
Фото: Pexels/Vlada Karpovich

Трудноћа је период када је потребно више обратити пажњу на здравље. Здрава исхрана је свакако неопходна у овом периоду, али треба обратити пажњу на понеку храну коју не треба конзумирати у овом периоду.

Разно зачинско биље и зачини, нашим јелима дају бољи укус. Међутим због одређених нутријената који се налазе у њима, не препоручују се конзумирати у периоду трудноће.

Мускатни орашчић

Маристицин који се налази у овом зачину, уколико се превише конзумира може довести до разних неуролошких и психичких проблема. Због тога, генерално овај зачин треба умерено конзумирати, док се у време трудноће саветује његово потпуно избегавање, како не би оштетио плод.

Цимет

Због опуштајућег ефекта који цимет има, саветује се да га труднице не конзумирају, јер могу утицати на материцу и изазвати превремени порођај.

Кајански бибер

Кајански бибер неће штетно деловати на фетус, али његова конзумација може знатно погоршати појаву киселине, која је честа у току трудноће. Зато се саветује да се тада не користи.

Кумин

Овај зачин уколико се конзумира у великим количинама у периоду трудноће, може довести до побачаја. Најбоље би било у потпуности га избацити из употребе током овог периода или га у малим количинама у облику праха додавати јелу, никако високо концентрованог или у облику уља.

Мајчина душица и кадуља

Опрез са овим биљкама током трудноће. Могу изазвати додатно повећање крвног притиска током, утицати на срчани ритам и штитну жлезду. Свакако се посаветујте са лекаром о њиховој конзумацији, ако волите ове зачине, али свакако је најсигурније да их оставите по страни у периоду другог стања.

Коморач

Коморач може узроковати несаницу и срчане аритмије, а ако се конзумира у периоду трудноће може довести чак и до побачаја. Најсигурније га је заобићи током ових девет месеци.

 

Преузмите андроид апликацију.