Јетра филтрира токсине из организма, па је важно да овај важан орган буде здрав, који је пречесто под притиском чак и без свести.
Када је реч о оштећењу јетре, заправо, прво на памет пада алкохол, међутим, нова истраживања су показала да сасвим друга категорија пића може још више да оштети наш „филтерски” орган.
Фрамингхамска студија срца, која је почела у области Бостона 1948. године, имала је велики утицај на избор начина живота људи. Сада су истраживачи објавили занимљиво ажурирање у клиничкој гастроентерологији и хепатологији.
Истраживачки тим је рекао да је спровео „проспективну опсервациону студију“ која је почела око 2002. Пацијенти су пријавили колико често пију слатке напитке или газиране напитке, а истраживачи су проценили инциденцу безалкохолне болести масне јетре, стања у коме се вишак масти складишти у јетри.
Ова болест такође не мора да доведе до озбиљних здравствених компликација, али може изазвати повећање јетре и, последично, бол. Безалкохолна масна болест јетре може се спречити елиминацијом слатких пића.
То је зато што су, према истраживачима, чести корисници слатких пића (који су пријавили да пију више од једном дневно до више од једном недељно) имали два и по пута веће шансе да развију болест јетре него они који не пију.
Истовремено, чак и „повремени“ конзументи слатких пића (тј. једном месечно до мање од једном недељно) и даље су имали повећање масти у јетри у поређењу са онима који не конзумирају.
Greška koju svi pravimo: Da li znate kako se pravilno seče hleb
Преузмите андроид апликацију.