Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако седнете неиспавани за волан то може имати исто дејство као да сте под дејством алкохола

Избегавајте да возите ако сте уморни и неиспавани.
Фото: Pexels/Tobi

Једно ново истраживање потврдило је да ако претходне ноћи спавате мање од пет сати, вероватноћа да ћете учетвовати у саобраћајну несрећу је иста као да возите под дејством алкохола.

Познат је податак да је око 20 одсто свих саобраћајних несрећа последица умора возача. Током претходних деценија број незгода изазваних алкохолом донекле је смањен, међутим, број судара због умора остао је исти.

Пошто је дозвољена, односно недозвољена количина алкохола у крви утврђена, научници су желели да утврде која је то минимална количина сна потребна да би се безбедно управљало аутомобилом.

Како би то утврдили, анализирали су резултате добијене лабораторијским и теренским студијама које су се бавиле овим питањем.

Након синтезе налаза из 61 јединствене студије, истраживачи су открили да је мање од четири до пет сати сна у претходна 24 сата повезано са приближно дупло већим ризиком од судара. То би био исти ризик као када возач има 0,05 промила алкохола у крви.

Међутим, то није све, већ се ризик значајно повећава са сваким изгубљеним сатом сна претходне ноћи. Неке студије су чак указивале да када је возач спавао између мање од четири сата претходне ноћи, вероватноћа да ће доживети несрећу могла би бити до 15 пута већа.

Како „ухватити“ неиспаване возаче

На основу ових анализа које су објављене у часопису Nature and Science of Sleep, научници сматрају да је разумно захтевати од возача да не седају за волан уколико нису довољно спавали. Ако би се ово ускладило са степеном ризика који се сматра прихватљивим за интоксикацију, могло би се размишљати о потреби да се пропише најмање четири до пет сати сна пре вожње.

Ипак у обзир се мора узети више аспеката осим научних доказа. У већини случајева, пијење алкохола је самостална одлука појединца. Многи људи не могу да одлуче да више спавају – на пример, родитељи с бебом, радници у сменама и људи са поремећајима спавања. И не само то, већ да би се регулисало ово правило, била би неопхода подршка јавности, као и инструменти којима би могло да се утврди колико је неко спавао у претходна 24 сата.

Зато за сада једино преостаје да се апелује на савест и упозори на опасности које умор и неспавање могу изазвати у саобраћају.

Koliko je novca potrebno za kupovinu kvalitetnog kofera i letnje garderobe?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке