Многи од нас осећају пад након оброка, али у неким случајевима то би могао бити прави разлог за забринутост.

У медицини је то познато као постпрандијална сомноленција или постпрандијални умор. То може довести до поспаности, ниског нивоа енергије, потешкоћа са концентрацијом и недостатка фокуса.
Иако то обично није разлог за бригу, нутриционисткиња Фиона Хантер је објаснила да је ова појава прилично честа, али и да би требало да одете код лекара опште праксе уколико вас спречава у обављању свакодневних активности.
– Тачан узрок није у потпуности схваћен, али постоји неколико теорија. Једна је да је то природни одговор вашег тела на пробаву. Након јела, тело преусмерава проток крви у систем органа за варење. Ово привремено одливање крви од мозга може да учини да се осећате уморно и тромо – навела је.
Друго објашњење је да смо програмирани да се осећамо поспано након јела.
– У праисторији, чим су наши преци појели храну, било је време за спавање, тако да би то могао бити повратак на ово – додала је нутриционисткиња.
Упозорила је да, иако је осећај благог умора након јела нормалан, претерани умор може бити знак прикривеног здравственог стања.
Дијабетес или предијабетес може узроковати осцилације шећера у крви након оброка, што може узроковати умор.
Интолеранције на храну или алергије могу узроковати умор и друге симптоме након конзумације одређене хране. Вођење дневника исхране помоћи ће вам да препознате проблематичну храну.
Анемија – Недостатак гвожђа или витамина Б12 може допринети трајном умору.
Хормонални проблеми, попут слабог рада штитне жлезде, могу утицати на ниво енергије и метаболизам.
Ако се стално осећате исцрпљено након оброка, разговарајте са лекаром опше праксе или дијететичаром. Они вам могу помоћи у препознавању потенцијалних здравствених проблема и могу вам дати савете за оптимизацију ваше исхране за одрживу енергију.
Према речима нутриционисткиње Хантер, одређена врста хране може вероватније допринети поспаности. То укључује оброке са великим уделом шећера или рафинисаних угљених хидрата попут белог хлеба, пиринча и тестенине, као и кекса и колача, а и протеине који садрже триптофан попут ћуретине, пилетине, јаја, сира, рибе, орашастих плодова и семенки.
Успешни људи раде само 1 ствар свако јутро: Зато их срећа увек походи и сваки дан им почиње добро
Преузмите андроид апликацију.