Шаргарепа је уобичајена храна на многим местима, али због кратког рока трајања, обично се купује у мањим количинама.

Међутим, постоји начин да га дуже одржите свежим ако знате како да га правилно складиштите.
Кривац за брзо труљење шаргарепе је њен висок садржај воде, што је чини главном метом за раст бактерија када је изложена ваздуху.
Одржавање влаге је кључно за одржавање хрскавости шаргарепе, па је избегавање топлоте и сунчеве светлости неопходно како би се спречило увенуће.
Шаргарепа може наћи у различитим деловима ваше кухиње, али само ако користите прави метод складиштења како бисте спречили њено исушивање.
Најбољи начин за чување шаргарепе је у хладном, тамном делу фрижидера или на пулту један до три месеца.
Чување шаргарепе у фрижидеру може бити уобичајена пракса, али одбојност овог коренастог поврћа према променама влажности чини га подложнијим кварењу сваки пут када се врата фрижидера отворе.
Влажна средина може убрзати појаву буђи, док премало влаге доводи до дехидрације и венења. Да бисте се изборили са овим, ставите шаргарепу у херметички затворену посуду да бисте уклонили вишак ваздуха.
Било да је у питању кеса за складиштење која се може поново затворити или остављање у тегли напуњеној водом, ове методе обећавају очување виталности ваше шаргарепе.
Да би вам шаргарепа остала хрскава, ставите је у посуду и ставите у фиоку фрижидера да бисте је заштитили од ниских температура. Кључно је одрезати врхове шаргарепе јер они могу исцрпити влагу из саме шаргарепе. Кувар Кристина Тодини нуди неколико савета.
Чување шаргарепе у фрижидеру је одличан начин да одржите свежину како бисте је могли користити за кување кад год желите.
Када је у питању чување шаргарепе на пулту или у ормару, уверите се да је ван директне сунчеве светлости и да је чувате на хладном месту – дефинитивно не у близини уређаја који емитују топлоту попут шпорета.
Ако се одлучите за собну температуру, избегавајте претходно прање шаргарепе јер то уклања део природне заштите њихове коре која помаже у њиховом очувању.
Затварањем шаргарепе у херметички затвореној посуди можете продужити њену свежину.
Међутим, будите опрезни. Потребно их је редовно прегледати и бацити све које почну да се кваре, јер једна трула шаргарепа може да поквари остале.
Преузмите андроид апликацију.