Знамо колико је лудо тесто згодно да га направите и користите кад вам затреба. А сада смо на једном блогу открили рецепт за посно лудо тесто и одмах су нам замирисале посне кифлице и бухтле са џемом, зато нашу пекарску импресију делимо са вама.
Овај рецепт је одличан и право је решење кад вам треба посан доручак или вечера кад пожелите да направите посну питу, пицу или лепиње.
Тесто је укусно и врло једноставно се припрема, а погодно је и за слана или слатка пецива.
Потребно је:
-1 кг брашна
-50 г квасца
-1 кесица прашка за пециво
-600 мл топле воде
-100 мл уља
-кашика шећера
-2 кашичице соли
Како се припрема
Помешати брашно, со и прашак за пециво па у средини руком направити удубљење у које издробимо квасац. Преко квасца сипати шећер па додати воду и уље и замесити тесто. Посно лудо тесто
Ако желите да одмах користите тесто одвојите колико вам треба па оставите да нарасте пре употребе. Ако вам не треба одмах онда тесто ставите у науљену кесу коју затворите, ставите у чинију па у фрижидер.
Тесто може стајати у фрижидеру три-четири дана. Кад вам треба извадите га из фрижидера. Оно је у кеси, наравно, нарасло.
Изручите га на побрашњену површину.
Разваљајте га оклагијом. Ако се лепи поспите са мало брашна. Сеците облике у зависности ста правите. Ја сам правила листиће – лепињице па сам секла правоугаонике.
У дубљој шерпици угрејати уље висине 2-3 цм па пржити лепињице да порумене са обе стране.
Пржене служите уз јогурт, кисрло млеко, кајмак, павлаку, а могу се мазати и са џемом или кремом.
Преузмите андроид апликацију.