Како све више истраживања показује, тамна чоколада има многе здравствене предности.
Антиоксидативна својства
Тамна чоколада садржи велике количине флавоноида, полифенола, катехина и других органских једињења која делују као антиоксиданси.
Антиоксиданси штите од слободних радикала, који оштећују ваше ћелије и доприносе широком спектру болести, као што су болести срца и рак.
Побољшано кардиоваскуларно здравље
Флавоноиди у тамној чоколади стимулишу слузницу ваших артерија да производи азот оксид, који побољшава проток крви и снижава крвни притисак. Међутим, овај ефекат је благ и не мора нужно помоћи људима са стањима као што су хронични висок крвни притисак и дијабетес типа 2.
Заштита од високог холестерола
Висок ниво липопротеина ниске густине (познат и као ЛДЛ или „лош“ холестерол) је главни фактор ризика за срчана обољења. Поред тога, одређени типови ЛДЛ холестерола могу оксидирати када су у интеракцији са слободним радикалима; ово може изазвати упалу и накупљање плака у вашим артеријама. Тамна чоколада смањује ниво ЛДЛ холестерола у телу, укључујући и оне врсте које ће највероватније оксидирати.
Поред ових предности, црна чоколада садржи и значајне количине неопходних хранљивих материја, као што су: влакна, гвожђе, магнезијум, манган, бакар, калијум, фосфор, цинк, селен.
Важно је запамтити да је тамна чоколада најкориснија када се конзумира у умереним количинама.
Преузмите андроид апликацију.