Нашем телу је потребан холестерол за изградњу ћелија, али његов вишак може бити озбиљан проблем. Наиме, наша јетра производи природни холестерол који нам је потребан за одржавање здравља, док сав вишак холестерола у организму углавном долази из хране животињског порекла.
Један кардиолог каже да иако је количина холестерола који циркулише у крви генетски одређена, никако не треба потцењивати утицај исхране.
Постоји неколико намирница које особе са повишеним холестеролом треба да искључе из своје свакодневне исхране.
- пржену храну
- маргарин
- сир
- индустријске слаткише
- кокосово уље
- говедину
- прерађено месо, салама, виршле
- алкохол
Како објашњава кардиолиг, ове намирнице садрже велике количине масти, уља и рафинисаних шећера, који су опасни за особе са повишеним холестеролом и због тога их треба избегавати или бар свести на минимум.
Преузмите андроид апликацију.