Надимање је сасвим нормално и уобичајено, а може бити узроковано бројним факторима, укључујући пребрзо једење хране, менструално крварење и конзумирање хране која доприноси стварању вишка гасова.
Вишак гасова тада изазива осећај надимања, посебно код људи који пате од синдрома иритабилног црева, целијакије или прекомерног раста бактерија у танком цреву. Надимање се јавља када наше тело не може да свари неке од угљених хидрата. Наиме, храна позната као ФОДМАП, што је акроним за ферментабилне олигосахариде, дисахариде, моносахариде и полиоле, садржи угљене хидрате које наша танка црева не могу у потпуности да апсорбују. Акумулација несварених угљених хидрата ствара вишак гаса и течности који изазива надимање.
Поред наведених угљених хидрата, наше тело може имати проблема и са варењем глутена. С друге стране, вишак гасова може бити узрокован и храном богатом влакнима, као што су пасуљ и броколи.
Ако се осећате непријатно надуто након јела, можда је време да избегавате следећу храну која изазива надимање:
1. Броколи, купус и кељ
2. Махунарке
3. Млечни производи
4. Јабуке
5. Слана храна
6. Лук и бели лук
7. Лубеница
8. Пшеница
Уместо тога, пробајте храну са ниским садржајем ФОДМАП-а која може помоћи у ублажавању надимања:
1. Краставци
2. Шпаргле
3. Целер
4. Шаргарепа и шпагети тиквице (врста бундеве)
5. Пилетина и риба
6. Банане
7. Папаја
8. Ананас
9. Боровнице, грожђе, малине и јагоде
10. Јогурт са пробиотицима
11. Комбуча и кефир
12. Семе коморача
13. Ђумбир
14. Нана и камилица
15. Куркума
16. Цимет
Преузмите андроид апликацију.