Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако имате несаницу, говорите себи: „Не спавај“, „Не спавај“

Да, поменути парадокс препоручују стручњаци

Већ сви врапци и ноћне птице знају колико је добар сан важан за наше целокупно здравље, а због тога често наилазимо на нове технике које нам могу помоћи да унапредимо квалитет сна, а самим тим и живота.

Фото: Unsplash/Yohann LIBOT

Чак и једна ситница као што је регулисање температуре радијатора у спаваћој соби може имати благотворан утицај на количину и квалитет спавања.

Такође, у случају да имате несаницу, само говорите себи: „Не спавај“, „Не спавај“… Иако звучи парадоксално, ово је једна од доказаних метода које предлажу стручњаци.

Ево десет најважнијих и корисних савета како да спавате целе ноћи попут бебе, пише портал „Bright Side“.
1. Напрегните мишиће да бисте заспали ако се пробудите усред ноћи. Можете сатима лежати у кревету покушавајући да заспите, али ништа не делује јер је све у вашем телу напето. Испробајте овај трик:
 • Опуштајте мишиће постепено од прстију до чела.
 •  Чврсто напните сваку групу мишића пет секунди. Онда их опустите.
2. Нека вам соба буде хладна да не бисте имали ноћне море

Ако волите да вам спаваћа соба буде топла, ово може бити лоша навика. Прохладна соба један је од најважнијих фактора за добар сан, кажу истраживачи.

Најбоља температура у спаваћој соби је приближно 18,3 степена. Али лекари препоручују да се држи између 15,5 и 19,4 степена, у зависности од тога шта вам је пријатније. То је зато што је тело програмирано да увече снижава температуру.

Ако подесите радијатор на хладнији режим, то ће бити сигнал вашем телу да је време за спавање.

3. Ставите једно стопало на земљу ако вам се заврти у глави

Понекад можете осетити вртоглавицу док покушавате да заспите. Али бацање и окретање лево и десно може да погорша ствари. Само ставите једно стопало на земљу док лежите на леђима. То ће помоћи и вашем мозгу да прерачуна ваш положај и вртоглавица ће  нестати.

4. Не дремајте после 15 часова
Фото: Pexels/Pixabay

Већина људи и поред тога што одрема током дана добро спава ноћу.  Али ако имате несаницу или друге поремећаје спавања, дремање може додатно да погорша проблем. Придржавајте се ових правила ако желите да се одмарате током дана.

 • Нека вам дремка буде кратка. Требало би да траје од 10 до 20 минута. Што дуже дремнете, већа је вероватноћа да ћете се лоше осећати након буђења.
 • Не дремајте после 15 часова.
 • Дремајте на тихом, хладном и тамном месту.
5. Дишите стомаком да бисте брже заспали

Можете осетити анксиозност, бригу или напетост док покушавате да заспите. Убрзава вам се дисање, а опада могућност да добро спавате. Испробајте технику дисања 4-7-8. Проширите стомак уместо грудног коша у такозваном дијафрагматичном дисању.

 • Испразните ваздух из плућа.
 • Удишите мирно кроз нос четири секунде. Стомак би требало да се подигне.
 • Задржите дах седам секунди.
 • Издахните кроз уста осам секунди.
 • Поновите циклус до четири пута.
6. Направите канал јастуцима ако имате проблема с раменима

Ако имате било какве болове у рамену, а спавање на леђима или стомаку вам није пријатно, испробајте овај савет: није потребно купити никакав посебан уређај, само набавите квалитетније јастуке и направите њима канал за руку. Не стављајте превисоке јастуке испод вас. Нека вам кичма буде равна.

7. Вежбајте писање пре спавања
Фото: Unsplash/Noemi Macavei Katocz

Можда звучи чудно, али студије показују да записивање позитивних догађаја пре спавања смањује стрес и побољшава квалитет сна.
Одвојите 15 минута сваке вечери да бисте писали о свом дану – али покушајте да се усредсредите не само на добре ствари већ и на то како сте се осећали, али у вези са њима.

8. Покушајте да изговарате реченицу „не размишљај“ изнова и изнова 10 секунди

Стручњаци кажу да овај трик делује као чаролија. Потребно вам је пуних 120 секунди да бисте довршили метод. Кажите себи, „Не мислите“, изнова и изнова. Последњих 10 секунди требало би већ да будете на слатком месту јер ћете тада почети да падате у сан.

9. Трик заснован на парадоксу: Говорите себи: „остани будан“, „остани будан“

Постоји још један метод који можете испробати, али заснован је на парадоксу. Рећи себи „да останете будни“ може бити одличан трик да брже заспите. Људи који су је практиковали заспали су брже од оних који је нису испробали, а овај метод може бити чак и ефикаснији од традиционалних пракси дисања, чак и ако имате несаницу.

10. Притисните акупунктурне тачке одмах испод длана
Фото: Pixabay/Romuiel Diaz

Притисак на одређене акупунктурне тачке може покренути и бољи сан. Можете га комбиновати са ароматерапијом.

 • Пронађите мали, шупљи простор непосредно испод длана на унутрашњој страни ручног зглоба. Друга тачка налази се на три ширине прста од набора на зглобу, тачно између тетива.
 • Нежно их притискајте кружно или горе-доле два-три минута.
 • Осетите како вам се мишићи опуштају. Поновите масажу на зглобу друге руке.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.