Почетна > Бизнис
Бизнис

Акционари Твитера поднели тужбу против Илона Маска

Група акционара Твитера поднела је тужбу против Илона Маска јер није благовремено, односно у законом прописаном року, открио да је купио значајан удео у том друштвеном медију, извештава CNBC.
Фото: Unsplash/Souvik Banerjee

Маск, шеф компаније „Тесла“ и СпејсЕкса, објавио је 4. априла да је стекао 9,2 посто удела у Твитеру за 3,0 милијарде долара, што је изазвало скок акција те друштвене мреже од вртоглавих 27 посто, док инвеститори на тај потез гледају као на гласање о поверењу.

Савезни закон о трговању налаже да инвеститори морају да обавесте Комисију за хартије од вредности (СЕЦ) у року од 10 дана када преузму више од 5,0 посто власничког удела у некој компанији.

Маск, који је почео да купује акције Твитера у јануару, наводно је достигао тај праг 14. марта, што значи да је до 24. марта требало да обавести СЕЦ о стицању удела.

Правни заступник Илона Маска, најбогатијег човека на свету, није одмах одговорио на захтев CNBC-а за коментаром.

У тужби, коју је суду у Њујорку поднела адвокатска кућа Блок & Левитон у име неколико акционара Твитера, наводи се да је Маск искористио период од када је достигао праг од 5,0 посто до јавне објаве удела за куповину још више акција Твитера по нижој цени од оне коју су достигле након обавештења објављеног на берзи.

Више правних стручњака и експерата за хартије од вредности изјавило је за „Вашингтон пост“ да је то кашњење објаве можда помогло Маску да заради 156 милиона долара.

Колективна тужба је покренута у име инвеститора који тврде да су изгубили потенцијалну добит коју су могли да остваре да је Маск раније открио да је купио акције Твитера.

Zamrzava se 7 milijardi dolara imovine Romana Abramoviča

 

Преузмите андроид апликацију.