Почетна > Бизнис
Бизнис

Акционари Тесле одобрили рекордну исплату Илону Маску у износу од 56 милијарди долара

Акционари компаније Тесла су на годишњем састанку одобрили рекордну исплату извршном директору фирме Илону Маску у износу од 56 милијарди долара коју је претходно оспорио суд у америчкој савезној држави Делавер.
Фото: Танјуг/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File

Маск је након објаве прелиминарних резулата ступио на бину уз овације присутних акционара и поздравио одлуку, преноси Си-Ен-Би-Си (CNBC).

Теслини акционари су гласањем одобрили и план да се фирма пререгиструје из америчке савезне државе Делавер у Тексас. Маск је на свом профилу на друштвеној мрежи Икс(Твитер) објавио и слику торте на натписом „Глас народа је глас Божији“ (Vox Populi, Vox Dei), са напоменом да ће послати у Delaver као поклон за растанак.

Суд у држави Делавер пресудио је крајем јануара да је компанија Тесла 2018. године неправедно исплатила 56 милијарди долара Илону Маску, наводећи да је у питању „несхватљива сума“ која је непоштена према акционарима, пренео је Тех кранч.

Судија Кетлин Мекормик је тада навела да компанија Тесла и Маскови адвокати нису могли да докажу да су акционари имали све доступне информације приликом гласања, и да је Маск имао „снажне везе“ са особама које су била задужене да преговарају у име Тесле.

Према тадашњој пресуди, акционари Тесле су морали да поново изгласају награду за Маска, а он сам је додао и гласање о пререгистрацији компаније из Делавера у Тексас.

Industrijska proizvodnja u evrozoni u aprilu pala za tri odsto međugodišnje

Преузмите андроид апликацију.