Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Акције Сбербанк Србије пребачене у власништво АИК банке

Трансакција пребацивања акција Сбербанк Србија а.д. Београд у власништво АИК банке је данас обављена, потврђено је Танјугу у Народној банци Србије (НБС).
Фото: Pexels/Pixabay

Централна банка Србије јуче је саопштила да је Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка а.д. Београд закључила са НБС уговор о стицању акција Сбербанк Србија а.д. Београд по основу којих ће стећи 100 одсто власништва у тој банци.

Додаје се да овом променом Сбербанк Србија престаје да буде део банкарске групе на чијем челу је Сбербанк Еуропе АГ Беч у Аустрији и постаје део домаће банкарске групе.

НБС је истакла да је имајући у виду новонастале околности које се односе на пословање досадашњег акционара из Европске уније, претходно је донела решење о покретању поступка реструктурирања Сбербанк Србија чиме је омогућена непосредна продаја акција банке од стране Народне банке Србије.

Ширењем пословања и комбинацијом својих модела пословања, банке ће бити у могућности да понуде још квалитетније услуге својим клијентима, спајајући стручност и технологију обе банке и њиховог дугогодишњег искуства.

АИК Банка овим стицањем повећава своје тржишно учешће и постаје једна од највећих банака у земљи.

НБС је указала да је Сбербанк Србија а.д. Београд високо капитализована и веома ликвидна банка, која нема нити ће имати потешкоћа у извршавању својих обавеза и чији клијенти немају разлога за бригу, а продајом банке клијенти Сбербанк Србија постају део јаке домаће банкарске групе.

I evropske banke na gubitku zbog sankcija Rusiji

Преузмите андроид апликацију.