Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Акција добровољног давања крви на платоу испред ТЦ Променада

Сваког 15. фебруара, Свет обележава Дан деце оболеле од рака, а Национално удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР, организоваће скупове на трговима, главним улицама и шеталиштима у више од 20 градова широм Србије. Ове године, још једном, акција ће бити посвећена добровољном давалаштву крви.
Фото: PrtSc/nurdor.org

У Србији сваког дана једно дете оболи од малигне болести. Скоро сваке недеље једно дете нажалост премине. Иако смо у годинама иза нас много ствари унапредили, још је дуг пут да у нашој земљи створимо најбоље могуће услове за лечење деце.

Постоје многе ствари за које су потребне велике промене, системско решавање проблема за које је одговорна држава, улагање значајних средстава за које су потребни велики донатори, промене у колективној свести друштва о оболелима, итд. Међутим, постоји и нешто што зависи искључиво од нас. За шта није потребан ни велики новац, ни велико време, ни велике промене.

Залихе крви. Од 100 људи који могу дати крв у Србији то уради само 3.

Такође, број људи у регистру потенцијалних давалаца костне сржи је свега око 10.000.

Ако се у једном друштву дешава да нема довољно крви за трансфузију онима којима је живот угрожен, ако породица мора да моли за крв по друштвеним мрежама и медијима – онда нешто не радимо како треба. И за то није одговоран нико други него ми сами.

Дођите 15. фебруара на плато испред ТЦ Променада да својим присуством подржите НУРДОР и постанете добровољни давалац крви.

Осим у Београду, Новом Саду и Нишу тог дана, акције подршке НУРДОР ће организовати и у: Крагујевцу, Чачку, Смедереву, Пријепољу, Рековцу, Краљеву, Лебану, Убу, Бору, Лазаревцу, Прибоју, Вршцу, Ужицу, Ваљеву, Зрењанину, Сомбору, Шапцу, Суботици, Сремској Митровици, Лесковцу, Врању, Пироту, Сокобањи и Владичином Хану.

Ово је заједничка борба свих нас и потребна нам је подршка и зато се надамо да се видимо у среду, 15. фебруара, од 12:00 до 14:00 часова (добровољно донирање крви ће бити могуће од 11:00 до 16:00).

Такође, сви заинтересовани могу донирати крв у Заводу од 8:00 до 14:00 часова. Завод за трансфузију крви Војводине се налази у Хајдук Вељковој 9а.

Đorđe Čvarkov podržao akciju za borbu protiv raka – „Nema predaje“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.