Почетна > Бизнис
Бизнис

АИК банка купила Евробанк Директну

АИК банка у власништву бизнисмена Миодрага Костића купила је Евробанк Директну банку. АИК овим постаје друга по величини на тржишту Србије са уделом од око 13 одсто.
Фото: PrtSc/AIK Banka a.d./YouTube

На првом месту је и даље Интеза банка са учешћем нешто већим од 15 одсто. Костићева банка већ дуго је у експанзији и до сада је купила грчку Алфа, односно некадашњу Јубанку, затим руску Сбер банку у Србији с тим што јој је план да купи и подружнице руске банке у овом делу Европе пропао након почетка рата у Украјини.

АИК је и већински власник Горењске банке у Словенији.

Није АИК једина банка која се ширила куповином других банака последњих година.

Рајфајзен је купио француску Креди Агрикол банку, словеначка Нова Љубљанска банка Комерцијалну, мађарска ОТП купила је Сосијете женерал и Војвођанску банку.

Ненад Гујаничић, брокер куће „Моментум секјуритис”, каже да је тренд консолидације домаћег банкарског сектора прилично убрзан последњих година чему је, осим великог броја банака на тржишту, допринео и веома дуг период генерално ниских камата.

„АИК банка је у овим процесима била међу активнијим играчима, а да није било рата у Украјини вероватно би купила и бизнис Сбер банке не само у Србији него и у многим земљама средње Европе. Када је Евробанк Директна у питању, то је последња банка са већинским грчким капиталом која се задржала у Србији. Претходне су напустиле тржиште као последица кризе сувереног дуга Грчке. Очито да ни спајање са локалном Директном банком није могло да створи довољну економију обима за ефикасно пословање па су заједнички одлучили да препусте бизнис крупнијем играчу”, наводи Гујаничић.

Од мањих банака на тржишту послују Адико, Алта, Прокредит, Халк, 3-банка, Експо итд. Иначе, код нас првих пет банака заузима више од половине овог тржишта.

Када се погледа лична карта банкарског сектора Србије види се да он није био интересантан банкарским групацијама из света. Доминантно учешће имају банке из Италије, Мађарске и Аустрије које у свим банкарским параметрима билансној активи, бруто кредитима, депозитима, учествују са више од 50 одсто тржишта.

То су Интеза, Уникредит, Рајфајзен и ОТП банка.

АИК банка је сад највећа домаћа банка.

Sve dok nekretnine služe kao investicije, stanovi će biti skupi

Преузмите андроид апликацију.