Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

„Аида“ премијерно 15. септембра на Петроварадинској тврђави

У среду, 15. септембра 2021. године, у 19.30 часова, на Петроварадинској тврђави, одржаће се спектакуларно извођење Вердијеве опере „Аида“, чиме Опера Српског народног позоришта отвара 161. сезону најстаријег театра у Србији.
Фото: СНП

Српско народно позориште наставља традицију нове ере опере.

Премијером Опере „Аида“ и најстарији српски театар отвара 161. сезону спектаклом који нас води у доба деветнаестовековног театра Италије.

Публика ће након 39 година имати прилике да се поново заљубљује у „Аиду“ и саосећа у њеној борби између љубави и дужности.

Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас. Настављена је сарадња и са младим и талентованим редитељем, Александром Николићем, гостом из Београда.

Кореографију ће урадити Александар Илић.

Иначе, „Аида“ је први пут изведена управо у Египту, 1871. године, пре тачно 150 година, а на сцени Српског народног позоришта последња премијера тог целиког оперског дела била је далеке 1982. године.

У години када цео свет обележава 120 година од смрти Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима три велика јубилеја – 160 година позоришта, 120 година од смрти великог композитора и 150 година од праизведбе Аиде извешће то епско, оперско дело онако како је композитор замислио: под ведрим небом, међу зидинама Петровардинске тврђаве.

SNP performansom najavio početak svoje 161. sezone

 

Преузмите андроид апликацију.