Почетна > Свет
Свет

Абу Даби најавио девет нових пројеката „зелене енергије“

Министарство енергетике Абу Дабија најавило је девет нових пројеката који ће допринети реализацији Стратешке иницијативе Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) за нулту емисију гасова до 2050. године, саопштила је данас канцеларија за медије тог емирата.
Фото: Pexels/
Kevin Villaruz

Очекује се да ће планирани пројекти, заједно са постојећима, смањити емисије ЦО2 у сектору производње електричне енергије у Абу Дабију за најмање 50 посто током 10 година, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Аваиду Ал Марар, председник Министарства енергетике емирата Абу Даби навео је у саопштењу да се процењује да ће емисије ЦО2 које потичу из производње електричне енергије бити смањене са 40 милиона тона у 2020. години на приближно 20 милиона тона у 2025. у Абу Дабију.

Овај емират има за циљ да достигне укупан капацитет производње чисте енергије од 8,8 ГW до 2025. године.

Иницијатива УАЕ обухвата постојеће и планиране пројекте енергетског сектора Абу Дабија, који укључују и прву нуклеарну електрану у УАЕ Барака, као и соларне електране Нур Абу Даби и Ал Дарфа, прецизира се у саопштењу.

Ова земља Персијског залива је прошлог месеца објавила план о нето нултој емисији до 2050. године и предвиђа улагања од 600 милијарди дирхама (163 милијарде долара) у обновљиве изворе енергије.

Иако су велики произвођач нафте, Уједињени Арапски Емирати су у протеклих 15 година уложили 40 милијарди долара у чисту енергију, саопштила је влада. Први реактор нуклеарне електране Барака у Абу Дабију је почео производњу у августу 2020. и повезан је на националну енергетску мрежу.

Циљ УАЕ је да производе 14 ГW чисте енергије до 2030. године у односу на око 100 МW из 2015. године, наводи се у саопштењу.

Šeik Bin Zajed sa predsednikom Srbije obišao srpski paviljon

Преузмите андроид апликацију.