Почетна > Свет
Свет

Абазовић: Отворени Балкан и Берлински процес компатибилни

Црногорски премијер Дритан Абазовић рекао је да је са председником Србије Александром Вучићем имао два разговора која су се односила на економску сарадњу и Отворени Балкан, иницијативу коју је окарактерисао као „чедо Берлинског процеса“.
Фото: Танјуг/LADISLAV KING

Говорећи о Темељном уговору са Српском православном црквом (СПЦ), Абазовић је у емисији „Аргументи“ на РТЦГ казао да је то питање између државе и Цркве и да се нада да ће „та тема ускоро бити затворена“.

„Да ли има напретка, има. Доводимо све у један статус и затварамо тему. Надам се да ће та тема ускоро бити затворена“, поручио је он, додајући да са свим државама региона покушава успоставити добре односе.

Абазовић је рекао да су Отворени Балкан и Берлински процес компатибилни и да подразумевају економску сарадњу и рад да профункционише заједничко тржиште како би услови пословања били слични или идентични.

„Интерес Црне Горе је кључан у два аспекта – политичка и економска стабилност“, казао је Абазовић.

Он је поручио да можемо да изаберемо да будемо затворена држава, али нас то „неће довести нигде“ и додао да ако Црна Гора не може да буде компатибилна са земљама региона, „шта очекивати сутра у Европској унији“.

„Више граница, више шверца. Мање граница, мање шверца. Нама треба јединствен систем“, поручио је Абазовић.

Регионална сарадња односи се на конкретне примере, и зато „морамо имати отворену комуникацију са свим премијерима и лидерима држава региона“, рекао је такође Абазовић.

„Тражили смо да се ослободи увоз из Србије, то није само излазак нама у сусрет, треба имати отворене канале и заиста може у једном тренутку може доћи до несташице“.

Makron: Ne isključujem posetu Rusiji, ali uz preduslove

Преузмите андроид апликацију.