Почетна > Свет
Свет

Абазовић: Бајден може спасити Балкан од утицаја Русије и Кине

Председник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да амерички председник Џозеф Бајден може да спаси Западни Балкан од потпадања под руски и кинески утицај, као и да су САД најважнији спољнополитички партнер Подгорице.
Фото: Танјуг/Дарко Војиновић

Он је у интервјуу за „Павловић тудеј“ (The Pavlovic Today) оценио да је корупција генератор национализма.

„Моја порука за Бајдена је једноставна. Председник Бајден би требало да користи извршне наредбе да санкционише људе који су умешани у корупцију на високом нивоу на Западном Балкану. То је најбољи и најједноставнији начин да председник Бајден спаси Западни Балкан“, рекао је Абазовић, преноси РТЦГ.

Како је додао, ако регион крене у правцу национализма и сукоба, постаће лака мета страног утицаја.

„Било да се ради о руском или кинеском утицају, ако Бајден мисли да тај страни утицај треба спречити, мора да санкционише људе. То би било довољно да се зауставе политички актери који Црну Гору и регион воде тим путем“, рекао је он.

На питање да ли су недавни сајбер напади на Владину ИТ инфраструктуру случајно дошли у исто време кад и актуелни политички догађаји у Црној Гори, или је неко покушао да тестира државу, он је казао да не верује да се било шта случајно дешава када су озбиљни политички догађаји у питању.

„Дестабилизација иде у прилог онима који не желе да виде владавину права, онима који и даље желе да виде нестабилност на Западном Балкану. Сајбер напад се догодио сутрадан увече након гласања о неповерењу Влади. То је највећи напад на нашу инфраструктуру који смо икада имали. Не можемо у овом тренутку да кажемо да Русија стоји иза овог напада, нити желимо да то тврдимо, али стручњаци из ФБИ, из Велике Британије и Француске истражују случај. Чекамо коначни извештај“, казао је он.

Sijarto: Rat doneo mnogo nevolja svetu, vreme za ujedinjenje

 

Преузмите андроид апликацију.