Početna > Srbija
Srbija

Karavan „Digitalna ekspedicija“ u poseti Raškoj

Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, danas je posetio svoju 15. stanicu – Rašku.
Foto: Pixabay/Firmbee

Građani su imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Sreten Selaković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da, iako je digitalna transformacija donela značajne koristi za građane naše zemlje, zvanični podaci pokazuju da je samo 49 odsto žena i 55 odsto muškaraca, starijih od 55 godina, u poslednja tri meseca koristilo kompjuter.

„Kako bi se ovaj „jaz“ premostio neophodno je da se ulože dodatni napori, kako bi smo našim starijim građanima omogućili da lakše i brže usvoje digitalne veštine. U tom kontekstu projekat „Digitalna ekspedicija“ poklanja posebnu pažnju starijim osobama“, kazao je Selaković.

U okviru karavana „Digitalna ekspedicija“ otvoreno je takmičenje za učenike i nastavnike pod nazivom „Digitalna ekspedicija Izazov 2021/2022”, saopštili su organizatori.

Cilj izazova je kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa ukupnim nagradnim fondom od milion dinara. Pored finansijske podrške, pobednički timovi dobiće i podršku kroz konsultacije i mentorstvo eksperata iz ove oblasti.

Partneri u ovoj aktivnosti su Inicijativa „Digitalna Srbija”, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Zavod za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.

Konkurs je namenjen timovima osnovnih i srednjih škola, koje čine tri do pet učenika i jedan do dva nastavnika-mentora, a njihov zadatak je da pripreme idejni projekat za kreiranje digitalnog otvorenog obrazovnog resursa.

To može biti veb-sajt, tekst, video, video-igra, aplikacija za mobilne uređaje ili drugi resurs koji se može koristiti kao pomoćni nastavni materijal, namenjen i učenicima i opštoj javnosti.

Prijavljivanje timova se vrši popunjavanjem formulara, a prijave su otvorene do 13. decembra, u 12 časova.

Petar Stanojević učenik OŠ „Jovan Aranđelović“ iz Crvene Reke i predstavnik tima pobedničkog projekata iz prethodnog ciklusa Izazova podelio je svoje oduševljenje takmičenjem i izjavio da je njegov tim od početka verovao u uspeh i da je izrada sajta „Biogeografija“ odlična ideja.

„Ponosni smo što smo imati priliku da izradimo jedan digitalni resurs koji će omogućiti svim učenicima osnovnih škola u Srbiji da izučavaju gradivo iz oblasti dva predmeta istovremeno, geografije i biologije. Naša ideja da svim učenicima u Srbiji omogućimo da uče gradivo kroz igru pokazala se kao odlična. Na sajtu se dele zanimljivosti iz biologije i geografije, a posle svake lekcije je moguće proveriti usvojeno znanje kroz interaktivne formate poput kvizova, testova i igrica“, objasnio je Petar.

Tijana Pajević Đorđević, pomoćnica predsednika opštine Raška, na karavanu u ovom gradu zahvalila se Kabinetu predsednice Vlade i partnerima što će digitalne veštine, biti predstavljene građanima u Raški.

„Zadovoljstvo nam je što će danas i sutra naši najmlađi ali i najstariji sugrađani, roditelji i uopšte građani i građanke opštine Raška imati mogućnost da se uz zabavne sadržaje, druženje i susrete sa najpoznatnijim influenserima i influenserkama u Srbiji, kao i kroz radionice i razgovore, upoznaju sa osnovama digitalne pismenosti i bezbednosti“, izjavila je Pajević Đorđević.

Karavan će posetiti još Novi Pazar i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

Izazov raspisuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i program „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija”.

Osim pomenutih partnera, karavan „Digitalna ekspedicija“ se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kupovina na internetu 20 odsto veća nego 2020. godine

Preuzmite androidaplikaciju.