Почетна > Свет
Свет

Макрон: Велика Британија да се уозбиљи

Француски председник Емануел Макрон поручио је данас Великој Британији да мора да се уозбиљи или ће остати искључена из разговора о сузбијању прилива миграната, који преко Ламанша беже од рата и сиромаштва.
Фото: Танјуг/АР/John Thys

„Изненађен сам када се ствари не раде озбиљно, комуникација између лидера се не обавља путем твитова или објављених писама, ми нисмо узбуњивачи“, рекао је Макрон на заједничкој конференцији са италијанским премијером Мариом Драгим, пренео је Ројтерс.

Макрон је оценио да писмо које је послао британски премијер Борис Џонсон, а у којем критикује поступање Париза у вези са ситуацијом око илегалних миграната, није озбиљан начин решавања ствари.

Џонсон је у писму председнику Макрону предложио пет корака како би се избегло понављање трагедије од среде, када се у Ламаншу утопило 27 миграната.

Међу предложеним мерама су активирање заједничких патрола како би се спречило да већи број бродова напусти француске обале, као и примена најнапредније технологије, попут сензора и радара.

Предложене су и узајамне поморске патроле у међусобним територијалним водама и надзор из ваздуха, као и већа сарадња заједничких обавештајних служби.

Такође је предложио преговоре о постизању споразума између Уједињеног Краљевства и ЕУ о повратку избеглица.

„Споразум са Француском о прихвату миграната који прелазе канал овом опасном рутом би имао аутоматски и значајан утицај“, навео је Џонсон у писму.

Француска је данас отказала и позив британској министарки унутрашњих послова да учествује на састанку о питању илегалних миграната у Калеу, наводећи да су односи са Британијом постали отежавајући.

Трговинска правила и права на риболов договорена након изласка Велике Британије из ЕУ су такође доведена у питање.

До сукоба између две земље дошло је након што је у среду погинуло 27 миграната, који су покушавали да пређу Ламанш.

Nove sankcije Rusiji ako izvrši agresiju na Ukrajinu

 

Преузмите андроид апликацију.