Почетна > Србија
Србија

Дачић сутра са Куканом и Флекенштајном о примени споразума

Председник Скупштине Србије и лидер СПС Ивица Дачцић изјавио је данас да ће се сутра састати са представнциима Европског парламента, Едуардом Куканом и Кнутом Флекенштајном са којима ће, како је рекао, разговарати о имплентацији постигнутог споразума власти и опозиције о изборним условима.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Дачић је казао да ће у јануару у Београд доћи и посланица ЕП Тања Фајон.

Како је рекао, ако у Скупштини данас усвоје Закон о референдуму у понедељак би требало да буде изабрано шест чланова РИК-а и њихових заменика из редова опозиције, а према споразуму власти и опозиције.

Дачић је казао да би у уторак требало да буде одржана седница Скупштине о амандманима, а да након тога следи расписивање референдума за 16.јануар.

“Да би се стигло да се Устав прогласи пре распуштања Скупштине“, рекао је Дачић новинарима у седишту Јединстевене Србије где је данас потписан споразум СПС и ЈС о наставку коалиционе сарадње.

Нагласио је да је циљ доношења Закона о референдуму и народној иницијативи, који је данас пред посланицима, промена Устава која се тиче искључиво правосуђа и начина избора судија, а не да се мења преамбула тог акта.

“Не може Устав да се мења амандманима како коме пада на памет. Нема расправе о томе да ће неко да мења преамбулу због Косова, мења се само начин избора судија“, рекао је Дачић.

Навео је да судије више неће бирати Скупштина него независна тела, Високи савет судства и Високи савет тужилаштва.

“На крају, то су сви тражили у нашој земљи. Да ли је то право решење или не, да ли је са аспекта поделе власти добро да судска власт саму себе бира, о томе може да се полемише, али тако је мишљење Венецијанске комисије и европских институција, а ми смо у приступној фази“, рекао је Дачић.

Навео је да је Устав промењен 2006.године и да су сви закони требало да се ускладе са тим актом до краја 2008.године.

“А ми 13 година нисмо променили закон. Уставом је 2006.године укинута одредба Милошевићевиг устава да на референдум треба да изађе више од 50 одсто грађана“, рекао је Дачић.

Да би се обавиле уставне промене, додао је, неопходно је да се донесе Закон о референдуму који би се ускладио са Уставом.

Lokalne samouprave treba da kandiduju projekte

Преузмите андроид апликацију.