Почетна > Србија
Србија

Најмање незапослених у Србији у овом веку

На евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) тренутно се налази 482 000 особа и то је најмањи број незапослених у протекле две деценије, изјавио је данас директор НСЗ Зоран Мартиновић.
Фото: Unsplash/Fakurian_Design

Он каже да је само у првих 10 месеци ове године 191 000 особа које су биле на евиденцији НСЗ нашло посао, што је за 9,1% више него претходне године.

Мартиновић наводи да као што се смањује број лица на бироу, тако је и позитиван тренд да се смањује број лица која примају новчану надокнаду од НСЗ. То показује да је мање отпуштања него раније, закључује Мартиновић.

“Последња исплата је извршена за 29 000 лица, али ако погледамо годину дана раније видимо да смо имали и по 33 000 лица месечно. Реч је о људима која су проглашена технолошким вишковима, који су радили на одређено време или по неким другим краткорочним уговорима, а изгубили су посао независно од своје воље или жеље”, истиче директор НСЗ.

Говорећи о исплатама незапосленима, он каже да је реч о бруто износима од 23 000 до 54 000 динара, али да када се одбијају доприноси за пензијско инвалидско осигурање и здравствено осигурање, незапослени примају од 15 000 до 35 000 динара месечно.

Мартиновић је изјавио и да је током ове године издато више од 20 000 дозвола за рад страним држављанима.

Он је за Танјуг објаснио да НСЗ посредује у запошљавању и страних држављана, али да је по том питању главна улога НСЗ издавање дозвола за рад.

“Основни услов је да је страном држављанину претходно издата дозвола за боравак, а након тога, уколико се послодавац обрати са захтевом, страно лице може да добије и дозволу за рад. Ми у овој години имамо нешто интензивнији пролив странаца. До сада смо издали преко 20 000 дозвола за рад, док је протекле године било 13 000 издатих дозвола”, рекао је Мартиновић, преноси Танјуг.

Konferencija o “Otvorenom Balkanu”

 

Преузмите андроид апликацију.