Почетна > Србија
Србија

За обнову рибњака Војводине 20 милиона динара

Пет уговора вредних 20 милиона динара бесповратног новца намењено је подизању нових и реконструкцији постојећих рибњака у Војводини, а уговоре је корисницима уручио покрајински секретар Чедомир Божић.
Фото: Pexels/Quang Nguyen Vinh

Божић, секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, рекао је да у Војводини има 13,5 хиљада хектара рибњака, од којих се тек 9,5 хиљада експлоатише.

Божић је рекао и да је неопходно уложити што више средстава у унапређење и очување рибњака и развој рибарства као важне и профитабилне привредну грану.

Најавио је да се исти износ бесповратних новца за ову сврху може очекивати и наредне године.

Укупна вредност инвестиција када се укључе и заједничка улагања износи 40 милиона дианра.

Милош Стојачић, власник фирме „Кодекс-Стојачић“ из Дероња, која се бави узгојем конзумног шарана, каже да подршка Покрајине за њега има изузетну важност.

„Ово је једина финансијска помоћ од државе која је намењена привредницима у сектору рибарства. Веома би било тешко самостално изградити рибњак без такве подршке“, рекао је Стојачић и додао да се нада да ће подстицаји у области рибарства код нас у будућности бити све значајнији.

Уговори су уручени и представницима фирми „Жеравица Fishing & Hunting“ из Пландишта, „Рибарство Баранда“ из Баранде, Предузеће за рибарство „Вршачки Ритови“ из Вршца и „Еделински“ из Руског Крстура.

Kad poljoprivrednici mogu da očekuju prvu meru pomoći?

Преузмите андроид апликацију.