Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Опоравите организам уз једноставне технике дисања

У времену у којем се цела планета осећа свезано, а ограничења се нижу сваког дана, дисање постаје све популарнија техника ослобађања од стреса и враћања у равнотежу, а у последњих годину дана је постало и тренд.
Фото: Unsplash/Max van Den Oetelaar
Чисти тело

Вежбе дисања утичу на парасимпатичку активност, брзину и ритам откуцаја срца, физиолошку флексибилност и због тога су постале један од најмоћнијих алата за контролисање стреса. Тренинг дисања подразумева технику активне медитације која користи дах да очисти тело и нервни систем од нагомиланих емоција. Он олакшава процес дисконектовања од властитог ума и мисли, док истовремено олакшава успостављање везе са срцем.

Опуштајући ефекти овакве медитације или тренинга могу, наравно, бити и тренутни, али максимална делотворност се постиже његовим кумулативним ефектом, односно редовним практиковањем. У принципу се препоручује двадесетак минута дневно (идеално ујутро) током периода од две седмице.

Сматра се да је најбоље изводити ове вежбе непосредно после буђења зато што се медитативно стање лакше постиже док још увек нисте потпуно разбуђени и нисте започели редовне дневне активности. У својој суштини, тренинг дисања јесте техника намењена смањењу стреса путем физичког опуштања и умиривања ума.

Фото: Unsplash/Patrick Malleret
Хормон среће

Ваше плитко дисање мозгу шаље поруку да сте под неком претњом. Насупрот томе, када дишете правилно и дубоко, тело добија сигнал да је све у реду и опушта се.

Генерално, што дуже издишете ваздух након дубоког удаха, то се плућа више шире и шаљу сигнал мозгу да нисмо ни у каквој опасности. Вежбе дисања, такође, утичу и на ослобађање хормона среће.

Психичко здравље

Нема потребе посебно истицати у којој мери је година иза нас била напорна и какве је све последице оставила по наше психичко и физичко здравље. Технике опуштања и самоцентрирања данас су потребније него икад како бисте остали присутни у тренутку без осећаја да сте изгубили контролу.

Фото: Unsplash/Eliah Hiett
Умирујућа музика

Сама сесија тренинга дисања или медитације је обично вођена од стране инструктора, а може бити групна или индивидуална. У њу могу бити укључени умирујућа музика, елементи ароматерапије и других техника унапређења здравља као што је реики. Теоретски, ове вежбе можете радити и сами али се, поготово почетницима, саветује да буду вођене.

У току саме сесије могу се осетити различити надражаји, од оних физичких попут треперења у рукама, промена температуре, благе вртоглавице и тога да вас подилазе жмарци па све до веома интензивних емоционалних пражњења.

Поред тога, лако се може десити да изгубите појам о времену, што се често догађа код потпуног и дубоког опуштања. Након двадесетак минута вежби дисања, вратићете се дневним обавезама разбистрене главе и појачаног фокуса.

 

Преузмите андроид апликацију.