Почетна > Свет
Свет

Орбан тражи од ЕК да не подрива акције својих чланица

Премијер Мађарске Виктор Орбан позвао је данас Европску комисију да суспендује све процедуре које би могле да подрију акције држава чланица усмерене да заштите територијални и национални интегритета и безбедност грађана.
Фото: Pexels/Szabolcs Toth

У писму упућеном председници ЕК Урсули фон дер Лајен Орбан је упозорио на ситуацију која се развија на источним границама ЕУ, указавши да дебатовање ЕК и Мађарске „оставља нека кључна питања без одговора“, преноси агенција МТИ.

Орбан је предочио да у тренутној ванредној ситуацији која прети безбедности и територијалном интегритету ЕУ блока „државе чланице не могу бити оспораване и кажњаване зато што примењују одржива и пропорционална решења за кризу која прети свима“.

Премијер Мађарске је подсетио да је у својим закључцима од 21. и 22. октобра Европски савет позвао ЕК да предложи измене „неоперативног и застарелог“ правног оквира ЕУ и омогући земљама чланицама да припреме „тренутни и одговарајући одговор“ за проблеме са избеглицама и миграцијом.

„Можда бисмо се сви могли сложити да садашњи правни оквир не пружа адекватна правна средства која би државе чланице ЕУ изложене притиску могле да примене у кризним ситуацијама“, указао је Премијер Мађарске Виктор Орбан.

Orban ponovo izabran za lidera vladajuće stranke Fides

Преузмите андроид апликацију.