Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Избегните замке приликом разговора за посао

Без обзира на то колико искуства имате, од непроцењиве је важности знати како се правилно припремити за разговор за посао.
Фото: Pixabay/dudi19

Ако сте икада напустили разговор за посао мислећи: „Могао сам то и боље“, нисте једини. Чак и људи са дугогодишњим искуством не знају увек најбоље да се „продају“.

Сви грешимо и то је сасвим у реду. Међутим, најбоље је да на следећем разговору за посао не радите следеће:

Мада се подразумева да на разговор за посао не смете каснити, није препоручљиво ни стићи превише рано. Наравно, ако закасните, вероватно сте одмах изгубили сваку шансу, али долазак много раније такође није нешто што ће оставити добар утисак на потенцијалног послодавца, пре ће то доживети као вршење притиска. Златно правило с којим нећете погрешити – дођите тек пет минута раније.

Разговор за посао је подијум за откривање. Покажите своје знање, таленте и вештине и докажите их на неким примерима. То је једини начин на који можете зарадити неки адут. И при томе, не будите арогантни, већ јасно покажите да сте отворени за нова знања и искуства кроз рад са тимом искусних људи.

Једна од највећих грешака коју кандидати праве је недовољна припрема за интервју за посао. Најчешћа замерка је одлазак на разговор са послодавцем без икаквог предзнања о компанији за коју желите да радите. Савет је да упловите на један дан у свет фирме у којој конкуришете за посао. Прегледајте интернет страницу компаније и претражите све што се о њој може наћи.

Фото: Pixabay/Tumisu

Избегавање контакта очима, недостатак самопоуздања у давању одговора и млако руковање типичне су и најчешће грешке. У већини животних улога, па и у конкурисању за неки посао, међуљудске вештине су важне, па се морате потрудити да себе представите као изузетно самопоуздану особу, чак и ако сте нервозни.

Интервју за посао је обично време за међусобно упознавање. Наравно, природно је да сте радознали и да желите што пре знати на колику плату можете рачунати, али и ту треба бити обазрив.

Захтевање превисоких износа на старту преговора можда неће наићи на одобравање. Уместо тога можете навести своја очекивања, под условом да су реална.

И знајте да ће већина послодаваца одлучити да ли да вас запосли већ у првих од пет до петнаест минута разговора. То значи да имате врло мало времена за остављање што бољег утиска.

Tokom života učimo pune četiri godine, a pet godina provedemo čekajući

Преузмите андроид апликацију.