Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам ствари које никада не бисте смели стављати у микроталасну

До сада сте вероватно научили да од хране припремљене у микроталасној нећете добити рак, да ваша храна неће бити испуњена токсичним честицама нити ће хранљиве материје из хране нестати.
Фото: Pixabay/Jazella

Припрема хране у микроталасној пећници је потпуно безбедна, барем већину времена. Међутим, постоје ствари које свакако треба да држите даље од микроталасне ако желите да избегнете експлозије, појаву чудних бактерија, пожар и цурење хемикалија на храну!

 Седам ствари и намирница које никада не би требало да користите у микроталасној пећници.
Јаја

Јаја можете припремити у микроталасној пећници све док су претходно разбијена. Ако покушате да припремите кувана јаја, вода из јајета ће се претворити у пару која ће се скупљати испод љуске. Када се то догоди, припремите се за експлозију и комаде јаја по целој унутрашњости ваше микроталасне.

Фото: Pixabay/tookapic
Папирне кесе

Ако сте љубитељ кокица из микроталасне, припремите се за лоше вести. Обичне папирне кесе нису боља алтернатива куповини кокица у врећици која је пуна хемикалија. Било који лепак или мастило на врећици може да емитује токсична испарења када је изложено високим температурама. Такође постоји ризик да ће се ваша кесица запалити током целог овог процеса.

Воће

Баш као и јаја, воће такође садржи велику количину воде која се може претворити у водену пару и акумулирати све док се у микроталасној пећници не догоди веома неуредна експлозија. Загревање воћа у микроталасној можда не делује као логичан избор, али све више нових рецепата саветује управо такву припрему. Ако желите да их пробате, обавезно прво исеците воће – иако ће садржај воде остати исти, на овај начин водена пара неће остати заробљена испод коре.

Смрзнуто месо

Микроталасна може бити једини спас ако је време за припрему ручка, а управо сте се сетили да нисте одмрзнули месо које ћете припремити. Али ако не намеравате да одмах припремите одмрзнуто месо, избегавајте овај метод. Коришћење микроталасне пећнице може довести до загревања појединих делова меса, што може довести до развоја бактерија. Ако месо не припремите одмах, велика је шанса да ће се покварити.

Храна у пластичним посудама

Пластичне посуде и фолија представљају очигледан ризик од топљења ако се предуго загревају у микроталасној пећници. Али ако планирате да брзо подгрејете храну у пластичној посуди умотаној у прозирну фолију, то је и даље потенцијално лоша идеја. Пластични контејнери садрже хемикалије које могу да исцуре у вашу храну, па пластичне замените стакленим или керамичким посудама и користите папирне убрусе ако желите да покријете храну.

Фото: Pixabay/margenauer
Уље

Иако већина рецепата од вас неће тражити да поново загрејете уље у микроталасној пећници, можда ћете желети да направите своје уље за масажу или неки други производ за негу тела. Иако овај метод није претерано опасан, није ни претерано ефикасан. Наиме, микроталасна пећница загрева храну и течност тако што шаље електромагнетне таласе кроз честице воде, изазивајући њихово вибрирање и загревање. Али пошто уље скоро уопште не садржи воду, на овај начин се неће много загрејати.

Фото: Pixabay/Pezibear
Храна у алуминијумској фолији

Једноставно речено, загревање алуминијумске фолије може створити варнице које ће у многим случајевима изазвати пожар. Ако желите да подгрејете остатке хране од последњег оброка, обавезно их прво уклоните из фолије.

Trikovi ugostitelja zbog kojih trošimo više novca u restoranima

Преузмите андроид апликацију.