Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како разлике у образовању утичу на мушко-женске односе

Мушкарци и даље заузимају највише позиције у привреди, финансијама, образовању и политици, и зарађују више од жена. Међутим, када је реч о упису на факултете и успеху на студијама, жене воде: у САД је достигнут рекорд – међу студентима свих институција високог образовања, скоро шездесет одсто чине девојке. Професор Скот Галовеј са Универзитета у Њујорку сматра да ће овај родни јаз у образовању довести до кризе у заснивању партнерских односа.
Фото: Pexels/Pixabay

Према подацима америчког Министарства просвете, на крају школске 2020/21. године, студије је похађало 59,5 одсто жена, што је више него икада раније. Поређења ради, пре пет деценија тај однос је био обрнут – факултет је похађало 59 одсто мушкараца и 41 одсто жена. Процена је да ће се у наредних неколико година јаз у образовању додатно продубити, тако да ће на сваког мушкарца који стекне факултетску диплому – доћи две жене.

Професор Галовеј наводи да је ситуација далеко озбиљнија него што се мисли јер (по мушкарце) неповољну статистику додатно погоршава чињеница да они такође учесталије напуштају студије.

Фото: Pexels/Emily Ranquist
Мане студирања, предности зараде

Неки аутори истичу да пубертет негативније утиче на академски успех дечака него девојчица и да проблеми са учењем и понашањем доминирају код јачег пола. Истраживачи друштвених наука наводе да младићи током школовања наилазе на више тешкоћа и искушења – у виду овисности од видео-игара, порнографије, све учесталијег одсуства очинске фигуре, случајевa претеране дијагнозе хиперактивности и потоњег узимања лекова.

Фото: Unsplash/Robert Bye

Многи млади мушкарци у САД изјавили су да су напустили факултет или га нису ни уписали јер мисле да диплома није вредна уложеног новца и труда. Такође, многи желе да што пре почну да зарађују.

Професор Галовеј сматра да је на то утицао и пораст трошкова студирања – без значајне промене у квалитету образовања. Такође, млади мушкарци без дипломе имају више могућности да нађу боље плаћен посао него жене.

Претња друштву

Галовеј сматра да јаз између образовног статуса мушкараца и жена представља више од академског проблема. Он у томе види „егзистенцијалну претњу друштву“ јер се ствара „опасна група“. „Најопаснија особа на свету је сиромашан самац, а ми их стварамо превише“, упозорава.

Фото: Pexels/Davis Sanchez

Жене са факултетском дипломом не желе за партнера мушкарца који је нема.

Галовеј сматра да већина нестабилних насилних друштава на свету има једну заједничку ствар – младе депресивне мушкарце који нису везани за посао, за школу или за партнера.

Dani matematike u Novom Sadu od 18. do 27. novembra

Преузмите андроид апликацију.