Почетна > Србија
Србија

Расте број вакцинисаних првом и трећом дозом

Од почетка епидемије у Србији је регистровано 1.204.902 случаја заразе коронавирусом, а тестирано је 6.542.905 особа. До сада је од последица ковида 19 преминуло 10.722 људи. Проценат смртности је 0,89 одсто. На лечењу је 6.571 пацијент, а 276 на респираторима, наводи се на сајту covid19.rs.
Фото: Танјуг/Харун Муминовић

У Србији су према последњем пресеку регистрована још 3.822 случаја инфекције коронавирусом од тестирана 16.294 узорка. Од последица заразе преминуло је 67 особа.

Премијерка Ана Брнабић, која је у Паризу говорила на обележавању 75. годишњице Унеска и на заседању Генералне скупштине те агенције УН, рекла је за РТС да је у Србији повећана вакцинација и првом и трећом дозом.

„Оно што нас сада спасава, док у остатку Европе расту бројеви, је то што смо раније кренули са трећом бустер дозом“, истакла је председница Владе.

Поново апелује на грађане да се вакцинишу и сматра да ће све ићи бољи и боље.

„Морамо да стигнемо до 80 одсто вакцинисаних да би били безбедни“, поручила је премијерка.

Све здраве особе које су вакцинисане против ковид 19 могу бити добровољни даваоци крви. Од врсте вакцине коју су примили зависи када најраније могу да дају крв. После „Фајзера“, „Синофарма“ и „Модерне“ крв се може одмах дати. Недостају све негативне крвне групе, као и нулта позитивна.

Ђаци су до недеље на продуженом распусту. Средњошколци ће у Београду, Великом Градишту и Нишу, од понедељка наставу похађати по комбинованом моделу.

Преузмите андроид апликацију.