Меки шпански козји сир, по имену олавидиа, заузео је прво место на овогодишњем такмичењу за најбољи сир на свету и одушевио судије „World“s Best Cheese“ надметања.
Победнички сир садржи племениту плесан „penicillium candidum“ и има карактеристичан слој пепела од коштица маслине који пролази кроз његову средину, преноси портал „Вино&Фино“.
На другом месту је меки сир куће „Fromagerie Berthaut“ из Француске, на трећем месту је гауда одлежана у пећини из Холандије, а прошлогодишњи најбољи сир био је „rogue river blue“, органски плави сир из Орегона у САД.
„Пожелео сам да идем у кревет с њим“, рекао је британски судија Џејсон Хајндс, један од 250 судија на великом такмичењу.
„Овај сир ме је очарао и украо ми срце. Није сличан ничему што сам раније видео. Његов изглед је тако оригиналан, сир је мастан и заводљив“, додао је судија.
Сир који је освојио међународни жири дело је једног малог шпанског произвођача сира у породичном власништву, по имену „Quesos & Besos„, што у преводу значи сиреви и пољупци.
Ова компанија почела је са радом пре само пет година у јужној Шпанији.
„Све што радимо инспирисано је љубављу према нашој породици, укључујући и назив наше фирме, тако да је ово један веома посебан тренутак за нас“, рекла је главни произвођач сира Силвиа Пелаез на церемонији доделе награда одржаној у Шпанији.
Преузмите андроид апликацију.