Почетна > Бизнис
Бизнис

Евро ослабио према долару, јен ојачао

Долар се незнатно опоравио данас на азијском трговању у односу на главне конкуренте након слабљења у претходна три дана, док се према јену трговао близу једномесечног минимума.
Фото: Pixabay/Alexander Mils

Инвеститори ишчекују податке о инфлацији у САД, како би наслутили када би Федералне резерве (ФЕД) могле да крену с повећањем каматне стопе.

Јапанска валута је такође имала користи од повлачења глобалних берзи са рекордних нивоа, пошто су растуће цене нафте изазвале бојазан од даљег успона инфлације, извештава Ројтерс.

Страх од потенцијалног преливања негативних утицаја са кинеског тржишта некретнина на остала светска тржишта, подстакао је инвеститоре да потраже сигурнију имовину за своја улагања.

Долар се благо спустио према јапанској валути на 112,83 јена, и има тенденцију да се врати на најнижи ниво од 112,73 јена који је последњи пут забележен 11. октобра.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према корпи шест главних ривала, вратио се на 94,053 поена, након тродневног слабљења са једногодишњег максимума од 94,634 бода који је на кратко достигао у петак.

Евро је ослабио за 0,13 посто на 1,15805 долара, мада је и даље у плусу према долару после три узастопне сесије раста када се трговао близу једномесечног максимуму од 1,16165 долара.

Након прошлонедељне неочекиване одлуке Банке Енглеске да задржи камате на непромењеном нивоу, што је довело до пада фунте, британска валута се ове седмице стабилизовала и, према последњим расположивим подацима, тргује се на нивоу од 1,35495 долара, опоравивши се са једномесечног минимума од 1,3425 долара забележеног у петак.

Аустралијски долар је пао за 0,33 посто на 0,7355 америчких долара, а потонуо је и новозеландски долар за 0,36 процената на 0,7104 америчких долара.

На крипто тржиштима, биткоин се спустио испод историјског максимума

На крипто тржиштима, биткоин се спустио испод историјског максимума од 68.564,40 долара који је забележио у уторак, и тргује се за око 66.500 долара.

Фото: Unsplash/Bermix Studio

Етер је такође ослабио на 4.712,92 долара у односу на јучерашњи рекордан ниво од 4,842,65 долара.

Касније данас треба да буду објављени подаци о расту потрошачких цена у САД за октобар. Економисти које је анкетирао Ројтерс очекују убрзање октобарске инфлације за 0,4 одсто, у односу на раст од 0,2 процента претходног месеца, што би подигло базну инфлацију на годишњем нивоу за 0,3 процентна поена на 4,3 одсто, знатно изнад ФЕД-ове циљане стопе од 2,0 посто.

Према показатељима објављеним у уторак, произвођачке цене у САД су знатно порасле у октобру, што указује на то да би висока инфлација могла да потраје због поремећаја у ланцима снабдевања које је изазвала пандемија.

Октобарске произвођачке цене у Кини су порасле најбржим темпом од 1995. године

На другој страни света, октобарске произвођачке цене у Кини су порасле најбржим темпом од 1995. године, за чак 13,5 процената на годишњем нивоу, надмашивши прогнозе и додатно смањивши профитне марже произвођача који се боре са растућим ценама угља и других сировина.

Фото: Pixabay/Michael Gaida

Ројтерс такође извештава да се амерички председник Џо Бајден састао са председницом борда гувернера ФЕД-а Лаелом Брејнард као потенцијалним следећим председником америчке централне банке. Аналитичари сматрају да она има умерен став по питању вођења монетарне политике.

Широм светских тржишта се поново распламсава и страх од последица потреса у кинеском сектору некретнина, због којег се ФЕД огласио првим директним упозорењем о потенцијалној глобалној штети.

Кинеској грађевинској компанији Евергранде, најзадуженијој у свету, данас истиче грејс период за плаћање камате на обвезнице страним инвеститорима, а трећа највећа грађевинска фирма у Кини, Каиша група, затражила је у уторак финансијску помоћ од државе и банака како би измирила обавезе по кредитима и платила раднике и добављаче.

Inflacija u Egiptu smanjena u oktobru na 6,3 odsto

 

Преузмите андроид апликацију.