Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Постављена изложба „Пуковске заставе у Великом рату“

У улици краља Александра, на панелима изнад подземне гараже, грађани могу погледати изложбу пуковских застава кроз историју Србије.
Фото: Градске инфо

На овој изложби у 16 целина приказана је прича о познатим заставницима-барјактарима као и војни пут кроз који су прошле ове заставе.

Поставку је обезбедила Фондација „Светозар Милетић“, а на овом месту налазиће се до краја новембра.

Историографија још није утврдила када су се појавиле прве војне заставе. У изворима се спомињу у Старом завету као и у војној историји Старог Египта.

Фото: Градске инфо

О српским војним заставама из раног средњег века постоје само фрагментарни подаци. Зна се да су заставе имале облик троугла, а као што је био обичај у византијској традицији оне су биле украшене крстом и ликовима светитеља.

Цар Душан је на зидинама Скопља 1339. године истакао заставу са двоглавим орлом. У времену владавине деспота Стефана Лазаревића двоглави орао постао је трајан хералдички мотив српске државне традиције.

Фото: Градске инфо

Од времена Карађорђевог устанка настају и нововековне српске војничке заставе. Оне су биле сведоци великих битака, жртава и победа у борби за обнову државне независности и окупљању српских земаља. Пуковским заставама из Првог светског рата припала је част да се нађу на прочељу борбе за слободу.

Поред готово непрестаног шестогодишњег војевања од 1912. до 1918. године ниједна од ових застава није пала у непријатељске руке, што представља куриозитет у историји војевања.

Фото: Градске инфо

Besplatan ulaz u Muzej Vojvodine povodom državnog praznika

Преузмите андроид апликацију.