Почетна > Бизнис
Бизнис

Највећа америчка банка предвиђа огроман скок биткоина

Из највеће америчке банке JPMorgan стиже предвиђање да би биткоин могао дугорочно да скочи на 146.000 долара.
Фото: Unsplash/André François McKenzie

Услов је да волатилност спласне и да институције почну да га преферирају у односу на злато у својим портфолијима, пише Бизнис инсајдер.

То је отприлике 130% више од садашње цене биткоина. Она се последњих недељу дана креће између 60.000 и 65.000 долара.

Биткоин као конкуренција злату

JPMorgan сматра да се биткоин, који је такође у неку руку редак производ, све више надмеће са златом за пажњу улагача као заштиту од инфлације, односно као нешто што ће расти чак и када инфлација руши вредност друге имовине, преноси Индекс.

„Чини се да је појављивање забринутости од инфлације међу улагачима током септембра и октобра 2021. обновило интерес за коришћење биткоина као заштите од инфлације. Привлачност биткоина као заштите од инфлације можда је ојачана неуспехом злата у последњих неколико недеља да одговори на повећану забринутост око инфлације“, рекао је стратег JPMorgan-а Николаос Панигиртзоглоу.

Панигиртзоглоу као аргумент за то да ће се криптовалута наставити борити са златом за превласт види и то што миленијалци постају све моћнији у свету улагања.

„Узимајући у обзир колико је велико финансијско улагање у злато, свако такво истискивање злата као алтернативне валуте подразумева велики раст за биткоин на дуги рок“, рекао је, сугеришући да би дугорочно цена биткоина могла нарасти до 146.000 долара.

Волатилност биткоина би морала нагло да падне

Међутим, JPMorgan је саопштио да би огромна волатилност (степен варијације низа цена трговања тијеком времена) биткоина морала нагло пасти да би се цена од 146.000 долара остварила, како би се улагачи везани уз правила осећали пријатно додајући га у своје портфолије.

Променљивост биткоина тренутно је око четири до пет пута већа од злата, објавила је банка. То би морало драматично пасти пре него што институционални инвеститори уђу у игру.

JPMorgan истиче да је управо волатилност биткоина велика препрека за одрживи раст цена. Додају како је репутација криптовалуте поприлично нарушена током њеног априлског и мајског скока и понора.

JPMorgan заправо сматра да је волатилност још толики проблем да је поштена цена биткоина у овом тренутку заправо око 35.000 долара.

Ипак, банка је рекла да волатилност токена тренутно пада и да цена од 73.000 долара изгледа разумно за следећу годину.

Реално изгледа и пораст изнад 160.000 долара и још један пад на мање од 30.000 долара

Међутим, биткоин је крајње непредвидљив. Пораст изнад 146.000 долара изгледа потпуно могућ, с обзиром на то да је добит биткоина била више од 340% у прошлој години. Но, још један пад на мање од 30.000 долара, што се видело овога лета, такође је могућност, кажу у банци.

У сваком случају, JPMorgan глобални тржишни стратези изгледају оптимистични у погледу криптовалута.

„Нема сумње да су криптовалуте и дигитална имовина, шире гледано, нова класа имовине и стога у вишегодишњем структурном узлазном тренду“, рекли су.

JPMorgan мисли да би улагачима у криптовалуте можда било боље да уложе у итер уместо у биткоин

Иначе, из JPMorgan сматрају да би инвеститори у криптовалуте у својим портфолијима требало да држе итеријум уместо биткоина јер блокчејн има више намена.

Аналитичари JPMorgan, предвођени тржишним стратегом Николаосом Панигиртзоглоуом, наиме, мисле да би растуће каматне стопе могле представљати проблем за биткоин, баш као што то традиционално чине за злато.

Иако биткоин све више котира као конкуренција злату, треба узети у обзир да централне банке широм света смањују своју потпору привредама у настојању да се смањи инфлација. То значи да ће каматне стопе и приноси на обвезнице почети да расту.

С обзиром на то, JPMorgan је рекао да би инвеститорима можда било боље да улажу у итер, другу највећу криптовалуту на свету, која ради на итеријум блокчејну. Другим речима, има много више намена од биткоина и принос би могао бити већи.


Скок цена гаса у Европи

 

Преузмите андроид апликацију.