Спанаћ на млеку са белим луком је некима било или омиљено или омражено јело у вртићу. Нема особе која, волела га или не, барем једном није пробала спанаћ на млеку.
Састојци:
- 1 килограм спанаћа
- 3 чена белог лука
- 3 кашике уља
- 1 коцкица путера (као коцка леда)
- 2 кашике брашна
- чаша млека
Припрема:
Спанаћ опрати и ставити у велику шерпу. Налити сасвим мало воде, отприлике 1-1.5 дл и додати једну кашичицу соли па укључити ринглу. Кувати уз мешање док сав спанаћ не падне на дно и постане тамнозелен и мекан (око 10-15 минута). Кад се мало охлади извадити спанаћ и на дасци га, из више пута, исецкати на ситно.
У широј шерпи истопити путер на уљу и додати брашно и ситно сецкан бели лук, пржити минут-два уз стално мешање да брашно не загори. Запршка треба да остане светла. Додати исецкан спанаћ и добро измешати, па доливати млеко све време мешајући, до жељене густине. Спанаћ се некако најбоље „слаже“ са јајима на око, али ви га можете послужити и уз месо и кромпир.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.