Početna > Biznis
Biznis

Lufthanza ostvarila prvi kvartalni profit od početka pandemije

Nemačka avio-kompanija Lufthanza izvestila je danas da je zabeležila prvi kvartalni profit od početka pandemije koronavirusa.
Foto: Unsplash/kevin_hackert

Ovaj avio-prevoznik je ostvario operativni profit od 17 miliona evra (oko 19,7 miliona dolara) u trećem kvartalu ove godine, prenosi Dojče vele.

Prihodi kompanije su se skoro udvostručili u tromesečju jul-septembar dostigavši 5,2 milijarde evra, što je skok od 96 posto u odnosu na godinu ranije.

„Sa rastućom potražnjom za poslovnim putovanjima i rekordnim rezultatom Lufthanze Kargo, savladali smo još jednu prepreku na putu izlaska iz krize i vratili se na pozitivnu teritoriju”, naveo je predsednik i izvršni direktor Lufthanze Karsten Špor u saopštenju, javlja Tanjug.

Kompanija namerava da proširi ponudu putničkih letova za 2022. godinu na oko 70 posto nivoa pre pandemije.

Najveću nemačku avio-kompaniju je prošle godine od propasti spasila vlada pruživši joj finansijsku pomoć u maju 2020. u iznosu 9 milijardi evra pošto je pandemija nanela Lufthanzi ogromne gubitke. Na ime pružene pomoći nemačka vlada je dobila 20 posto vlasničkog udela u kompaniji.

Iz Lufthanze poručuju da nameravaju da u potpunosti otplate vladine pozajmice i da otkupe svoje akcije, dodajući da su već pokrenuli te aktivnosti.

Lufthanza, osnovana 1953. godine, takođe poseduje avio-kompanije Ostrijan Erlajns, Svis Internešnal Erlajns, Brasels Erlajns i niskotarifnog prevoznika Jurovings.

Britanska vazduhoplovna grupa IAG u gubitku 485 miliona evra

 

Preuzmite android aplikaciju.