Početna > Svet
Svet

J. Koreja i Mađarska najavile nultu emisiju CO2 do 2050. godine

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in sastao se danas sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom u Budimpešti, gde su se dvojica lidera obavezala da će postići nultu emisiju ugljenika u svojim zemljama do 2050. godine.
Foto: Tanjug/AP/Laszlo Balogh

Mun je, na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora sa mađarskim predsednikom, rekao da je bilateralna trgovina između Mađarske i Južne Koreje oborila rekorde prošle godine uprkos ekonomskom padu izazvanom pandemijom kovida-19, prenosi agencija AP.

„Odnosi između zemalja biće uzdignuti do statusa strateškog partnera“, izjavio je Mun, dodajući da bi značajna južnokorejska ulaganja u proizvodnju električnih vozila i baterija u Mađarskoj mogla biti proširena.

Munova poseta deo je devetodnevne evropske turneje, u sklopu koje će Mun sutra učestvovati na samitu u Budimpešti sa liderima Višegradske grupe, koja obuhvata Mađarsku, Slovačku, Poljsku i Češku.

Mun je ranije tokom svog putovanja posetio Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Očekuje se da će kasnije danas održati sastanak iza zatvorenih vrata sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ovo je prva državna poseta jednog južnokorejskog predsednika Mađarskoj od 2001. godine.

Mađarski predsednik je izjavio da Budimpešta i Seul imaju dve zajedničke tačke u vezi sa klimatskim promenama.

„Obojica smo se složili da će naše zemlje do 2050. godine biti neutralne od ugljenika, i smatramo da se klimatska neutralnost ne može postići bez nuklearne energije“, poručio je Ader.

Dodao je da je Južna Koreja jedan od najvažnijih investitora u Mađarskoj, pošto je ta zemlja, prema njegovim rečima, do danas uložila više od pet milijardi dolara u Mađarsku, dok su kapitalne investicije u 2019. godini nadmašile one iz Nemačke, ključnog trgovinskog partnera Mađarske.

Britanskoj prehrambenoj industriji preti kolaps zbog CO2

 

Preuzmite androidaplikaciju.