Пратите изглед и укус јабука како бисте увек на време потрошили оне које почињу да труну.
Јабуке су права јесења посластица, иако сазревају готово целе године. Од пите до штрудле, јабуке су саставни део многих укусних јела, али постоји један проблем – брзо пропадају.
Норм Шулц, фармер и стручњак за воће и поврће, за портал „Food&Wine“ открио је како да чувате јабуке и продужите им век трајања.
Прави избор је важан
Што је јабука мања, а кожица дебља, генерално ће дуже трајати. Такође, горке јабуке дуже трају од слађих. Најбоља јабука за дуже време је грени смит са дебелом кором која може потрајати и до четири месеца.
Изглед диктира живот јабуке
Да ли сте некада чули за народну умотворину „једна лоша јабука може да покварити остале које су добре“?
Ако јабука има и малу модрицу, етилен се брже испушта, а затим све јабуке око ње брже труле и кваре се. Зато је важно пазити на изглед јабука, и када приметите да једна почиње да жути, извадите је и искористите што пре.
Не треба да стоји уз друго воће
До прераног кварења може довести стављање јабука близу другог воћа.
Накупља се етилен који убрзава кварење, па би било најбоље држати их подаље од, рецимо, банана и грожђа.
Температура је најбитнија
Веровали или не, али процес кварења или старења успориће и ниска температура. Ако јабуке не планирате да поједете у року од неколико дана, немојте их држати на кухињском пулту.
За дуговечност су кључне хладније температуре, мрак и влага – а за то је идеална фиока у фрижидеру. Тамо ће јабуке трајати две-три недеље.
Међутим, ако немате места у фрижидеру, можете их слободно одложити у подрум или на неко друго мрачно и хладно место.
Преузмите андроид апликацију.