Правилно складиштење воћа чува његов укус.
Свеже купљено воће и поврће понекад „механички“ стављамо у фрижидер, без много размишљања.
Ипак, када следећи пут кући донесете свеже воће, имајте на уму да одређене воћке брже пропадају на ниским температурама, односно у фрижидеру.
Из тог разлога доносимо вам кратак водич за правилно складиштење различитог воћа.
У фрижидеру оставите…
Супротно увреженом мишљењу, јабуке се најбоље чувају у фрижидеру, а на собној температури пропадају чак десет пута брже. Уз јабуке, у фрижидеру је потребно складиштити и шумско воће, трешње и грожђе.
Такође, важно је и правилно чувати воће у фрижидеру. Увек ставите воће у засебне кесице, најбоље папирнате. Наиме, етилен, природни плин који неки плодови испуштају, може да убрза процес зрења другог воћа и поврћа, а некад не желите да воће и поврће брзо сазре или пропадну пре него што их поједете.
Воће конзумирајте у року од три дана за максималан укус и свежину.
Занимљиво је да је за оптималан укус неко воће најбоље чувати одређено време на собној температури, а затим га ставити у фрижидер. До пуне зрелости тако се чувају брескве, киви, нектарине, крушке и шљиве.
Дакле, ове воћке је најбоље оставити на собној температури да сазре, а потом их ставите у фрижидер.
На собној температури чувајте…
С друге стране, многе воћке треба чувати искључиво на собној температури. Наиме, ниске температуре и хлађење могу наштетити воћки и спречити сазревање до оптималног укуса и текстуре.
У ту групу убрајамо банане, лубеницу, цитрусе, манго, папају, ананас, нар…
Преузмите андроид апликацију.