Почетна > Нови Сад

Индекс Нови Сад

Сара Павков – од студента ПМФ-а до председавајуће на климатском самиту УН

Самит о климатским променама – „COP26“, почео је 31. октобра и трајаће до 12. новембра. Председавајућа јучерашњег програма била је Новосађанка Сара Павков.
Фото: PrtSc/COP26

Председавајући климатским самитом, Павков је водила програм, уводила и најављивала бројне говорнике, лидере разних светских земаља, па и највеће светске предузетнике као што су Џеф Безос и Бил Гејтс.

Сара Павков је рођена 1992. године у Новом Саду, а у свом граду уписала је и успешно завршила основне и мастер студије на Природно-математичком факултету.

Тренутно је на докторским студијама на истом месту, а прво радно искуство је стекла управо на ПМФ-у као студент продекан. Након тога, радила је и у Покрајинском секретаријату за заштиту животне средине.

Фото: PrtSc/Instagram/sarapavkov

Од својих студентских дана бави се активизмом у области заштите животне средине, радила је на бројним пројектима на локалном покрајинском и републичком нивоу у Србији, како у невладиним организацијама, тако и у државним институцијама.

Сара је данас посебна саветница у Кабинету министра заштите животне средине у Влади Републике Србије, као и заменица председника Оквирне Конвенције Уједињених нација о климатским променама.

Она је оснивачица удружења „Зелени Сад“, једног од иницијатора „Зелене столице“ у Новом Саду, у чију је радну групу изабрана у фебруару 2020. године.

Павков такође учествује у преговорима о приступању Србије Европској унији, у делу који се тиче животне средине.

Prednosti života u Novom Sadu: Univerzitetski grad

Преузмите андроид апликацију.